Νέα γενιά επενδυτών «εισβάλλει» και ενισχύει τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου
Το στοίχημα της ισχυρή ανάκαμψης το οποίο είχε βρει «τοίχο» στο ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, έχει επιστρέψει δριμύτερο
Το στοίχημα της ισχυρή ανάκαμψης το οποίο είχε βρει «τοίχο» στο ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, έχει επιστρέψει δριμύτερο
Το στοίχημα της ισχυρή ανάκαμψης το οποίο είχε βρει «τοίχο» στο ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, έχει επιστρέψει δριμύτερο, με την Ελλάδα να μπαίνει όλο και έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Ο τουρισμός και οι επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτόν, ήταν ο βασικός παράγοντας που κλυδώνισε το Χ.Α στο μεγαλύτερο μέρος του 2020. Έτσι η επανεκκίνησή του – σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, μετατρέπει αυτό το μειονέκτημα σε μεγάλο όπλο για την Ελλάδα, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σημαντικά από τον κλάδο. Άλλωστε σε αυτό εστιάζουν οι επενδυτικοί οίκοι, όπως η HSBC και η Jefferies, στις τελευταίες τους εκθέσεις, υπογραμμίζοντας και… εξηγώντας τη θετική στάση που έχουν για τις ελληνικές μετοχές. Επιπλέον, οι αναλυτές επισημαίνουν πως το Χ.Α πλέον γίνεται πιο ελκυστικό ενώ δημιουργείται μία νέα γενιά επενδυτών, χάρη στην εξέλιξη της ΑΜΚ της Τράπεζα Πειραιώς καθώς και στα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, και άρα της συναλλακτικής δραστηριότητας σε διευρυμένο μέρος του ταμπλό, αποτελεί ένα επιπλέον αισιόδοξο σήμα για την εγχώρια αγορά, και αν διατηρηθεί θα αυξήσει με βεβαιότητα τη συμμετοχή και άλλων χαρτοφυλακίων στο Χ.Α. Από τις αρχές Μαρτίου έχει παρατηρηθεί εισροή νέων κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με την συναλλακτική δραστηριότητα να έχει ενισχυθεί σημαντικά και να κινείται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως (από 30-40 εκατ. ευρώ πέρυσι σε μέσο όρο) και τον Γενικό Δείκτη να έχει βάλει… πλώρη για τις 1.000 μονάδες, ως πρώτο σταθμό, ένα «ορόσημο» που έχει να δει από το 2014. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αυτή η εξέλιξη θυμίζει έντονα μέρες 2019 όταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Χ.Α είχε κορυφωθεί, ειδικά μετά τις εκλογές, λόγω των εκτιμήσεων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2020, και μάλιστα των υψηλότερων στην ευρωζώνη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει τότε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς (+50%). Κάτι ανάλογο φαίνεται πως έχει αρχίσει να χτίζεται και το τρέχον διάστημα.
Η στήριξη των 870 μονάδων λειτούργησε αποτελεσματικά για τον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη ζώνη των 890-900 μονάδων, εκεί όπου βρισκόταν μία εβδομάδα πριν περίπου, προτού δηλαδή ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της Πειραιώς και εκδηλωθούν οι ισχυρές πιέσεις που ακολούθησαν για τη μετοχή της. Κατά τους εγχώριους αναλυτές, το θετικό μομέντουμ έχει ενισχυθεί με τα γρήγορα ανακλαστικά που έδειξε η αγορά. Άλλωστε, η πρόσφατη διόρθωση αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε ευκαιρία για άμεσες νέες τοποθετήσεις, με τον δρόμο προς τις 1.000 μονάδες να παραμένει έτσι στρωμένος για το Χ.Α. Η άνοδος του τελευταίου διαστήματος ήρθε μάλιστα με υψηλούς τζίρους αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μηνιαίως από τον Δεκέμβριο του 2013
Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού με την κάλυψη της ΑΜΚ της Πειραιώς από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην αγορά, ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για το ελληνικό Χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα γενιά επενδυτών, όπως επισημαίνει η Beta Securities.
Επιπλέον, η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή. Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρίες κάνοντας πιο ελκυστική την ελληνική αγορά.
Καθημερινά σημειώνεται ενεργοποίηση εγκλωβισμένων κεφαλαίων από το παρελθόν κάτι που αυξάνει τη ρευστότητα στο σύστημα και συνάμα υπάρχει διάχυση ακόμα και στην ξεχασμένη περιφέρεια, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ουσιαστικά, τονίζει, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει -αν και είναι πολύ κοντά- να καταγράψει νέα υψηλά 6ετίας, ωστόσο, εκτός του τραπεζικού κλάδου, πολλοί τίτλοι κινούνται υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα. “Αυτό που παρατηρούμε μετά από καιρό είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά και φαίνεται πως θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στο Χ.Α.”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εκτός των παραπάνω, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται το καλοκαίρι, μετά και το εμπόδιο του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που φαίνεται ότι ξεπεράστηκε, στρέφει εκ νέου τα βλέμματα των διεθνών επενδυτικών οίκων στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους νικητές του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας. Έτσι, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α., όπως τόνισε, επικεντρώνεται στους κλάδους της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών, των Ακινήτων, της Ενέργειας, των Τροφίμων και Ποτών, καθώς και τον Τραπεζικό. Όπως τόνισε η Citigroup, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χάρη και στο καλό ιστορικό που έχει η χώρα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως εκτιμά, τα ποσοστά απορρόφησης των πόρων του Ταμείου θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025, ενώ προβλέπει ότι η σωρευτική ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021-2022 θα κινηθεί πάνω από το 10%.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αποτελέσει το μεγάλο game changer για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία αποτελεί την απόλυτη νικήτρια σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πόροι του στην αναπτυξιακή της δυναμική, σημείωσε από την πλευρά της η Société Générale. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί το περισσότερο σε όρους % ΑΕΠ από της εκταμιεύσεις του Ταμείου, ενώ σε ότι αφορά την επίδραση των κονδυλίων της ΕΕ – ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (με βάση τις εισαγωγές, το ποσοστό αποταμίευσης και τον φορολογικό συντελεστή)- διαμορφώνεται στο 0,7x για την ευρωζώνη σε μέσο όρο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία να επηρεάζονται πολύ θετικότερα. Η χώρα μας συγκεκριμένα, κατά τη γαλλικής τράπεζα, βρίσκεται στην κορυφή με πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, ενώ για τη Γερμανία και την Ολλανδία διαμορφώνεται κοντά στο 0,5x.
Facebook Comments