Είστε από τα άτομα που περιμένουν αγωνιωδώς την άφιξη του νέου iPhone; Σας αρέσει να ασχολείστε με τις ώρες με το Instagram; Περιμένετε πως και πως να βγάλει οικονομικό αυτοκίνητο η Tesla; Δεν είστε ο/η μόνος/η. Στη κουλτούρα του σήμερα, η ενασχόληση με την τεχνολογία – που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει την εμμονή – είναι κάτι που κάνουμε όλοι (ή σχεδόν όλοι). Τα τελευταία 20 μόλις χρόνια η τεχνολογία φαντάζει να έχει ξεπεράσει το επίπεδα της επιστημονικής φαντασίας. Λογικό λοιπόν είναι να υποθέσουμε ότι στα επόμενα 20 χρόνια η τεχνολογία θα (ξανά)αλλάξει τις ζωές μας. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία η τεχνολογία άλλαξε – και συνεχίζει να αλλάζει – τους κανόνες του παιχνιδιού.

Pixabay

Ψυχαγωγία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τώρα κάθε ιδιοκτήτης smartphone μπορεί να φωτογραφίσει / φιλμ σαν επαγγελματίας με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες κινητές συσκευές. Οι κινητές συσκευές μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τόσες πολλές δραστηριότητες αυτές τις μέρες, ότι η πλήξη είναι κάτι παρελθόν. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή Netflix ενώ περιμένετε στη σειρά, να παίξετε μερικούς κουλοχέρηδες με το JackpotCity casino online ενώ περιμένετε το λεωφορείο σας και να προχωρήσετε με τις online αγορές σας σε έναν από τους χιλιάδες διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής. Οι επιλογές διασκεδάσεως είναι πραγματικά ατελείωτες με σύγχρονες φορητές συσκευές.

Επιστήμη και υγεία

Στο τομέα της υγείας ήδη η τεχνολογία δίνει λύσεις σε πολύ σύνθετα προβλήματα. Πλέον υπάρχουν εφαρμογές που βοηθούν στην καταπολέμηση (και πολλές φορές στη πρόληψη) σοβαρών ασθενειών, όπως σακχαρώδη διαβήτη και Πάρκινσον. Επίσης, οι τεχνολογία έχει βελτιώσει την αποκατάσταση ασθενών, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο, και έχει βοηθήσει στη διατροφή και το fitness, διευκολύνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς.

Όσον αφορά την επιστήμη, απλά δείτε τις ειδήσεις και θα καταλάβετε ότι το πρώτο ταξίδι στον Άρη, η ρομποτική χειρουργική, η αυτόνομη οδήγηση και πολλά άλλα δεν απέχουν πολλά χρόνια.

Pixabay

Τεχνολογία στην οικονομία

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνηθίσει να πληρώνουμε λογαριασμούς, να παραγγέλνουμε προϊόντα, να βλέπουμε το τραπεζικό μας λογαριασμό από το κινητό, αλλά λίγα χρόνια πριν έπρεπε να περιμένουμε στις ουρές των τραπεζών και καταστημάτων για τα απλά αυτά πράγματα.

Στη βιομηχανία και γενικά στον εργασιακό τομέα τα πράγματα έχουν κάνει τρομερά άλματα. Η τεχνολογία μας έχει δώσει εξελιγμένο εξοπλισμό και αυτοματισμούς που φαίνονται εξωπραγματικοί. Ακόμα, η αναπτυξη των υπολογιστικών συστημάτων μας βοηθάει σε τρομερό βαθμό στην ανάλυση δεδομένων με συνέπεια να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις σε επίπεδο βιομηχανίας και γενικότερα σε οικονομικό επίπεδο (Logistics, Παραγωγή, IT, κ.α.).

Μία άλλη οπτική

Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας δε προσφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα αλλά και συνέπειες τις οποίες όλοι θα νιώσουμε στο άμεσο μέλλον.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η εξαφάνιση ορισμένων επαγγελμάτων με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τέτοια παραδείγματα είναι οι αποθηκάριοι, οι οδηγοί φορτηγών και ταξί, και πολλοί άλλοι οι οποίοι θα δουν την τεχνολογία να τους παίρνει τη δουλειά μέσω της ρομποτοποίησης των επαγγελμάτων.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολεμική βιομηχανία. Με την αύξηση της τεχνολογίας δε δημιουργούνται μόνο ισχυρά smartphones για να βγαίνουμε φωτογραφίες με τους φίλους μας. Κατασκευάζονται και πανίσχυρα όπλα μεγάλης φονικότητας, ικανά να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές (Βαλλιστικά όπλα νέας τεχνολογίας, Βιολογικός και Χημικός πόλεμος, κ.α.).

Θα πρέπει, λοιπόν, να βλέπουμε πέρα από τις ανέσεις που μας προσφέρει η τεχνολογία και να επαγρυπνούμε για τους όποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Facebook Comments