Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως «δόθηκε χθες για διαβούλευση. Προστατεύει -όπως τόνισε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην αγορά εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασία και απλήρωτων υπερωριών

-Αντικατάσταση του ΣΕΠΕ από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή

-Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης», που επιτρέπει στον εργαζόμενο να μην επικοινωνεί ψηφιακά όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια

-Ενίσχυση της ισότητας των φύλων και της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), αλλά και δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

-Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

-Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

-Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

-Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ, με έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία τους.

-Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων»

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας: «Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρνάμπτιτς.

Αυτή την ώρα συναντάται με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στις 16:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.

Αύριο, Παρασκευή, στις 10:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Αντιπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στις 14:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς.

Facebook Comments