Αποτελεί πράγματι αίνιγμα, γιατί η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αγγλικής εταιρείας Cable για το 2021, η Ελλάδα έχει την ακριβότερη κινητή τηλεφωνία στην Δυτική Ευρώπη. Όπως δείχνει το διάγραμμα 1, ο Έλληνας χρήστης κινητού τηλεφώνου πληρώνει 6.90 ευρώ για 1 gigabyte (GB) δεδομένων σε σύγκριση με την Ιταλία που το κόστος είναι μόλις 0.22 σεντς, στην Γαλλία 0.35 σεντς, στην  Τουρκία 0.53 σεντς και στην Σερβία 1.10 ευρώ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα είναι η 19η πιο ακριβότερη χώρα ανάμεσα σε 230 χώρες. Με εξαίρεση την Κύπρο, οι άλλες χώρες πού έχουν υψηλότερο κόστος είναι υποανάπτυκτες Αφρικανικές χώρες νοτίως της Σαχάρας που πολλοί ούτε καν γνωρίζουν, όπως η Ισημερινή Γουινέα, η Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, η Αγία Ελένη, η Τσαντ, η Μαλάουι, και χώρες όπως οι Νήσοι Φώκλαντ, η Υεμένη και το Τουρκμενιστάν.  

Επίσης όπως δείχνει ο  Πίνακας 1, όταν συγκρίνομε το κόστος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με τις άλλες  χώρες της Νοτίου Ευρώπης, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου,  οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλες τις χώρες πληρώνουν πολύ λιγότερα από τους Έλληνες χρήστες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν τις διαφορές στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα στις χώρες. Οι πιο σημαντικοί συνήθως είναι, ή έλλειψη υποδομής που εξηγεί το υψηλό κόστος σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως και η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά. Επίσης, καθώς τα περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται σε συνδέσεις σταθερής γραμμής, χώρες με  υπάρχουσα υποδομή, μπορούν να προσφέρουν προγράμματα κινητής τηλεφωνίας με περισσότερα δεδομένα σε φθηνότερη τιμή, σε αντίθεση με χώρες που έχουν ελάχιστη ή καθόλου υποδομή και βασίζονται σε πιο δαπανηρές εναλλακτικές συνδέσεις όπως οι δορυφόροι.

Δεν γνωρίζω τους λόγους γιατί το κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι τόσο υψηλό στην Ελλάδα. Όμως δημιουργούνται απορίες, όταν το κόστος σε όλες τις χώρες γύρω από την Ελλάδα καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Αποτελεί πράγματι αίνιγμα, όταν το κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ιταλία είναι 31 φορές χαμηλότερο, στην Τουρκία 20 φορές, στην Σερβία 6 φορές και στην Βουλγαρία 4 φορές χαμηλότερο από την Ελλάδα. Οι μόνοι ζημιωμένοι σε αυτή την υπόθεση, είναι οι Έλληνες πολίτες χρήστες κινητής τηλεφωνίας.

Facebook Comments