Αίσιο τέλος για τους επιβάτες της πτήσης θρίλερ που ξεκίνησε από την Αθήνα και έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία για να συλληφθεί δημοσιογράφος που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς προσγειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία. H πτήση εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ χωρίς τέλος με σοβαρές προεκτάσεις και με μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις.

Νωρίτερα:

Η πτήση της Ryanair, η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, απογειώθηκε πριν από λίγο για τον προορισμό της, το Βίλνιους της Λιθουανίας όπως ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλέαν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η πτήση της Ryanair απογειώθηκε μόλις από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους. Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που ταξιδεύουν».

Νωρίτερα:

Άμεσα καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Λιθουανία σε ανακοίνωσή του: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα  -Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη» ανέφερε η ανακοίνωση. 

«Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή» ανέφερε επίσης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δένδιας μίλησε με τον Λιθουανό ομόλογό του για το ζήτημα και έγραψε στο Twitter: «Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Λιθουανό ομόλογό μου @GLandsbergis , ο οποίος με ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ» 

Καταδίκασε και ο Μητσοτάκης 

Το πρωτοφανές περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, στη Λευκορωσία, προκειμένου να συλληφθεί αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, o Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στα αγγλικά: «Η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί δημοσιογράφος είναι μια πρωτοφανής, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει την άσκηση πίεσης προς τη Λευκορωσία. Φτάνει πια», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

 

Τι συνέβη με την πτήση της Ryanair

Όταν το αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε τη διαδρομή από την Αθήνα προς την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, βρισκόταν στο εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ο πιλότος ειδοποιήθηκε από τις αρχές για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Όμως, εκεί πράκτορες της ασφάλειας συνέλαβαν Λευκορώσο δημοσιογράφο που ήταν μεταξύ των επιβατών και ασκεί κριτική στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τα ΜΜΕ της Λευκορωσίας μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος άλλαξε πορεία εξαιτίας απειλής για βόμβα. Τo Reuters αναφέρει ότι η αναγκαστική προσγείωση έγινε κατ εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, κρατικοί πράκτορες συνέλαβαν τον δημοσιογράφο μέσα στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, κατηγόρησε τη Λευκορωσία για ανεπίτρεπτη πράξη.

Ο συλληφθείς δημοσιογράφος Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ενός καναλιού στο Telegram το οποίο έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και είναι ξεκάθαρα αντιπολιτευόμενο προς τον Λουκασένκο. Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε πως οι λευκορωσικές αρχές «έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος και του συνόλου της πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας στο Telegram». Σύμφωνα με πληροφορίες, o δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 15 ετών.

ΟΗΕ: Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για την Πολιτική Αεροπορία, προειδοποιεί ο ICAO

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

Η Σύμβαση του Σικάγο έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.

Facebook Comments