Σημαντικές ευκαιρίες στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, και ειδικά στα ελληνικά, βλέπει η HSBC.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημάνει η βρετανική τράπεζα σε σημερινή της έκθεση, οι στρατηγικοί αναλυτές της εντοπίζουν ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με το έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού ενόψει της αβεβαιότητας για το μέλλον του PEPP. Η HSBC πιστεύει ωστόσο ότι αυτό έχει πλήρως αποτιμηθεί στις τιμές των ιταλικών ομολόγων μετά και το πρόσφατο sell-off. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, που υποτίθεται ότι είναι το μέτρο της πολιτικής της ΕΚΤ, έχουν επίσης γίνει πιο “σφιχτές”, δείχνοντας πως αυτή τη στιγμή οι αποτιμήσεις στα ομόλογα της περιφέρειας είναι ελκυστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC τονίζει ότι η στρατηγική carry and roll, με το carry να είναι η απόδοση και το roll να είναι ουσιαστικά τα κέρδη από το ρολάρισμα (μείωση της διάρκειας) των τίτλων στην καμπύλη, είναι πολύ ελκυστική για τα βραχυπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ιταλία, και ως εκ τούτου είναι πιο “προφυλαγμένη” ακόμη και αν δεν επεκταθεί το PEPP. Η ελληνική καμπύλη είναι επίσης η μόνη στην Ευρωζώνη που έχει μεγαλύτερο carry and roll από την Ιταλία.

Αν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν πολύ χαμηλότερη ρευστότητα από τα ιταλικά, η HSBC πιστεύει ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν και η ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ τα καθιστούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα ιταλικά ομόλογα την τρέχουσα περίοδο. Το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2021 σε σχέση με αυτό της Ιταλία, το οποίο η HSBC εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 11,8% του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε υψηλότερη από την αναμενόμενη προσφορά ιταλικών ομολόγων.

Όπως καταλήγει η HSBC, ο μόνος κίνδυνος σε αυτό το trade που έχει προτείνει είναι το ενδεχόμενο αρνητικών νέων από την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα τα οποία θα χτυπήσουν την οικονομία και/ή θα οδηγήσουν σε περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments