O Ανε Σένμπορν έχει αναλάβει ένα δύσκολο καθήκον. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τεχνολογίας Πληροφοριών (BSI). Δουλειά του είναι η προστασία από ψηφιακές επιθέσεις κάθε είδους. Σε χρονιά βουλευτικών εκλογών, ιδιαίτερης προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις χρήζουν κόμματα, πολιτικοί αλλά και το εκλογικό σώμα. Διότι μπορεί να πέσουν θύματα προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και Fake News με αποτέλεσμα την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Επιφυλακτικός

Μαζί με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής Γκέοργκ Τιλ, ο Άνε Σένμπορν έδωσε συνέντευξη τύπου μέσω διαδικτύου για να απαντήσει στην ερώτηση που απασχολεί τους πάντες στη Γερμανία. Για το εάν μπορεί η εκλογική διαδικασία να γίνει στόχος χάκερς. Σε αυτήν την ερώτηση ο Σένμπορν δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να απαντήσει παραπέμποντας στην πολυπλοκότητα του θέματος, όπως δείχνουν περιπτώσεις από άλλες χώρες. «Θυμηθείτε τα Leaks με στόχο τον πρόεδρο Μακρόν» λέει, «θυμηθείτε τις προσπάθειες χειραγώγησης του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα. ΄Η ακόμη και τη βρετανική εμπορική συμφωνία, από την οποία διέρρευσαν πληροφορίες προς τα έξω. Και επειδή έχουμε δει πολλά άλλα παραδείγματα σε άλλες χώρες, εκκινούμε από την υπόθεση ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δυνητικά και στη Γερμανία ως ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη.

Ο ρόλος της υπηρεσίας του είναι καθαρά συμβουλευτικός. Το κύριο φορτίο πρέπει να αναλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με το να διατηρούν τις συσκευές τους τεχνολογικά σε άριστη κατάσταση, αλλά και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων με το να φιλτράρουν την κάθε είδηση από πηγές αμφιβόλου κύρους και να μην τις αναμεταδίδουν.

“Ασφαλής η επιστολική ψήφος”

«Στο ερώτημα για την προέλευση των κυβερνοεπιθέσεων υπάρχουν διάφοροι τεχνικοί δείκτες και εκτιμήσεις συναδέλφων μου» τονίζει ο Σένμπορν. «Αλλά τελικοί αρμόδιοι είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και οι Μυστικές Υπηρεσίες BND. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος να ξεκινήσουμε συζήτηση για το εάν, από πού και ποιες επιθέσεις περιμένουμε». Παρόλα αυτά θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι χάκερς θα αφήσουν αλώβητη την προεκλογική Γερμανία. Η Γιούλια Σίτσε, εμπειρογνώμων του κλάδου από το Ίδρυμα Νέα Ευθύνη (SNV), μια δεξαμενή σκέψης για την κοινωνία σε περίοδο τεχνολογικών αλλαγών, εκτιμά ότι η απειλή για κόμματα αλλά και πολιτικούς είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Και ο λόγος είναι, όπως λέει, ότι θα πρέπει από μόνοι τους να φροντίσουν για την προστασία του ηλεκτρονικού δικτύου τους από χάκερς ή άλλου είδους επιθέσεις. Και επειδή σε περίοδο πανδημίας αναμένεται αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν επιστολική ψήφο, τίθεται θέμα ασφάλειας και εκεί. Αλλά ο  Γκέοργκ Τιλ, Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής είναι καθησυχαστικός. «Επιστολική ψήφος υπάρχει από το 1957. Από τότε δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι το αποτέλεσμα μπορεί δυνητικά να αλλοιωθεί».

Facebook Comments