Ήταν ιδιωτική η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη; Όχι βέβαια! Ποια ιδιωτική επίσκεψη περιλαμβάνει επίσκεψη σε σχολείο Κυριακή, τραπέζι με παράγοντες της μειονότητας και επίσκεψη στον τάφο του Σαδίκ; Ήταν προκλητική; Βεβαίως, από τη στιγμή που όλη την ώρα επαναλάμβανε τον ανιστόρητο ισχυρισμό περί τουρκικής μειονότητας, όταν όλα αυτά είναι λυμένα από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Από την άλλη, ήταν μια επίσκεψη που μας πήγε πίσω; Όχι και εξηγώ. 

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου ήταν επικίνδυνη, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο τετελεσμένο, πριν την έλευση του στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Δένδια. Ο Τσαβούσογλου, άλλωστε, έχει να συζητήσει με τον κ. Δένδια τα της προετοιμασίας μιας συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου. Με άλλα λόγια, αν είχαν προηγηθεί…εξαλλοσύνες στη Θράκη, το ραντεβού θα πήγαινε περίπατο. Κάπως έτσι, οι προκλήσεις υπήρξαν, αλλά είχαν προβλεφθεί και απαντήθηκαν εγκαίρως. Σαν μια προβαρισμένη χορογραφία των δύο υπουργείων Εξωτερικών. 

Ο Τσαβούσογλου, με απλά λόγια, δεν τορπίλισε τη μεγάλη εικόνα ως προς τα ελληνοτουρκικά, στη φάση που μπαίνουν, με δεδομένη και την παρουσία της νέας αμερικανικής διοίκησης που πιέζει την Άγκυρα. Και αυτό έχει, αν μη τι άλλο, τη χρησιμότητά του. Ελάχιστοι, δε, στη Θράκη θα θυμούνται αυτή την επίσκεψη. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments