Ένα και μοναδικό νησάκι στον κόσμο αγοράστηκε ως δώρο σε γυναίκα δυο φορές. Στις μέρες μας, από Ρώσο μεγιστάνα για την κόρη του και πριν από περίπου 130 χρόνια από οικογένεια Λευκαδιτών μεγαλέμπορων για την Κερκυραία νύφη τους που μάλιστα ήταν ανεψιά του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Το ίδιο νησάκι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, άλλαξε ιδιοκτήτες αρκετές φορές με την πρώτη συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης να χρονολογείται το μακρινό 1755. Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το νησάκι πουλήθηκε σε εμπορική εταιρία Ιταλοελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Ρώμη ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο πρώην ιδιοκτήτης – κληρονόμος κάνοντας χρήση του νομού περί δικαιοπραξιών εχθρών και μεσεγγυήσεως εχθρικών περιουσιών, ακυρώνει στο δικαστήριο την πράξη μεταβίβασης και φυσικά διατηρεί την κυριότητα ενώ παρακρατά και το αντίτιμο της αγοραπωλησίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ιδιοκτήτης συνάπτει σειρά καλλιεργητικών δανείων με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας το νησάκι ως υποθήκη. Η χρήση της νησίδας ως βοσκοτόπι για οικονομική ενίσχυση από την τράπεζα τελικώς δεν ευδοκίμησε. Τα δάνεια δεν επεστράφησαν από τον δανειολήπτη λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης και το ακίνητο βγήκε προς πώληση ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταβιβάστηκε σε οικογένεια Λευκαδιτών. Βασικός χρηματοδότης είναι μέλος της οικογένειας που μετανάστευσε στην Αμερική και που λέγεται ότι σε νεαρή ηλικία εργαζόταν στο νησί ως γεωργός. Εξοφλώντας την υποθήκη στην τράπεζα, η οικογένεια μετεγκαθίσταται στο νησάκι αναβαθμίζοντας τις υποτυπώδεις υποδομές (αρχοντικό, εκκλησία, αποθήκες και δρόμους) και οργανώνοντας αγροτικές καλλιέργειες για τα προς το ζην.

Η φυσική ομορφιά της νησίδας με τα κρυστάλλινα νερά καθώς και η εγγύτητα στη Λευκάδα και στα γύρω νησιά, την καθιερώνουν ως περιηγητικό προορισμό στους ντόπιους που αν και ιδιόκτητη, την επισκέπτονται σε αργίες και εορτές προς χάριν ημερήσιας, οικογενειακής εκδρομής.

Τα βοσκοτόπια ανά την επικράτεια αποτελούν έως τις μέρες μας ένα ισχυρότατο και καθόλα νόμιμο πλουτοπαραγωγικό εργαλείο για τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς.  Σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος δίκαιου, τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι και δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές.

Facebook Comments