Εκτός “πράσινης λίστας” της Βρετανίας, η Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης 3 Ιουνίου.

 

Νωρίτερα:

Ανατροπή από το BBC, το οποίο μεταδίδει πως δεν θα γίνει τελικά καμία προσθήκη στην “πράσινη” λίστα της Βρετανίας, διαψεύδοντας τα σενάρια πως θα εντάσσονταν σε αυτή και άλλοι προορισμοί ανάμεσά τους και κάποια ελληνικά νησιά και τα οποία μετέδιδαν άλλα βρετανικά ΜΜΕ. Αντίθετα, από τη λίστα βγαίνει και η Πορτογαλία σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, δήλωσε στο BBC πως “πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στη χώρα, ενώ φυσικά επιτρέπουμε ταξίδια όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και να ακολουθούμε τα δεδομένα”.

Νωρίτερα:

Ορισμένα ελληνικά νησιά, η Μάλτα και οι Κανάριες Νήσοι αναμένεται να περιληφθούν στην επικαιροποιημένη «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια διευρυμένη παλέτα επιλογών για τους Βρετανούς τουρίστες για τις θερινές τους διακοπές, αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα και αναμένεται να ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Ιουνίου. Μόλις 12 προορισμοί περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στον «πράσινο» ασφαλή κατάλογο, που κατηγοροποιεί τις χώρες βάσει της εξέλιξης της πανδημίας εκεί. Η λίστα αποκαλύφθηκε στις 7 Μαΐου, δέκα ημέρες προτού η Βρετανία επιτρέψει ξανά τα ταξίδια, και περιλαμβάνει προς το παρόν -μεταξύ άλλων- την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ. Όσοι επιστρέφουν από χώρες της «πράσινης λίστας» δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους. Αλλαγές αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα και στις χώρες που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» και την «κόκκινη» λίστα.

Ποια ελληνικά νησιά αναμένεται να περιληφθούν στη βρετανική «πράσινη» λίστα

Σύμφωνα με τον Independent, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Η Πορτογαλία, που βρίσκεται μέχρι τώρα στον κατάλογο αυτό, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στην «πορτοκαλί» λίστα, καθώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα, όπως αναφέρει η Telegraph. Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες ότι η κυβέρνησή του «δεν θα διστάσει» να βγάλει χώρες από την πράσινη λίστα. Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεαστούν και από τις εισηγήσεις επιστημόνων του Joint Biosecurity Centre, που συνεδριάζουν με κυβερνητικά στελέχη.

 

Facebook Comments