Μετά από 462 ημέρες με κλειστά οδοφράγματα, μπορούν από σήμερα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να περάσουν και στις δύο πλευρές του νησιού, αφού μετά από διαβουλεύσεις διάρκειας δύο εβδομάδων δόθηκε τελικά το πράσινο φως για διάνοιξη όλων των σημείων διέλευσης κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Από τις οκτώ το πρωί, δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διασχίζουν τα οδοφράγματα για να συναντηθούν με φίλους από την άλλη κοινότητα ή για να επισκεφθούν, μετά από 15 μήνες, τους τόπους που μεγάλωσαν, αλλά στερούνται λόγω της διαίρεσης του νησιού. Στα σημεία διέλευσης κύπριοι δημοσιογράφοι, αλλά και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων καταγράφουν εικόνες πρόδηλης συγκινησιακής φόρτισης. Χαρακτηριστικές οι εικόνες στην οδό Λήδρας/Λοκματζί, όπου Τουρκοκύπριοι υποδέχονται τους Ελληνοκύπριους διερχομένους με κεράσματα.

Τι προβλέπει η συμφωνία;

Η επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης επισφραγίστηκε στην διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τ/κ Ερσίν Τατάρ, στην οποία συμμετείχε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η συμφωνία προνοεί ότι όλοι όσοι προτίθενται να περάσουν τα οδοφράγματα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR (μοριακό) τεστ ή σε τεστ ταχείας ανίχνευση αντιγόνου. Τα τεστ πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι το μερικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων ήταν το πρώτο μέτρο που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του πανδημίας του κορωνοϊού. Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία των τ/κ παγίωσε την λογική των κλειστών οδοφραγμάτων γεγονός που επέφερε σειρά διαδηλώσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Facebook Comments