Το μήνυμα της πηγής με άμεση γνώση της συζήτησης Ερντογάν-Μητσοτάκη, χθες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ήρθε το βράδυ και ήταν κοφτό και σαφές. «Πήγε καλά, έσπασε ο πάγος. Να δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτό επί του εδάφους», μου έγραψε η πηγή, συμπυκνώνοντας το νόημα της συζήτησης που κράτησε περί τα 50 λεπτά. 

Η αλήθεια είναι πως το ρήγμα εμπιστοσύνης με τους Τούρκους είναι τόσο βαθύ που και μια καλή συνάντηση δεν αρκεί για να το επουλώσει. Με άλλα λόγια, τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και στην τουρκική είμαι σίγουρος, θέλουν να μετρήσουν τις κινήσεις του «απέναντι» πριν χαρακτηρίσουν το ραντεβού επιτυχημένο ή όχι. 

Στην πραγματικότητα, ο στόχος ήταν ένα μορατόριουμ, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι και αυτό, υποβοηθούμενο από τις διερευνητικές, τα οικονομικά μέτρα της θετικής ατζέντας και τις πολιτικές διαβουλεύσεις να επεκταθεί και ως το φθινόπωρο. Για να συζητήσουμε, όμως, για το φθινόπωρο πρέπει να δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ήδη, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ύπαρξη ενός «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των δύο ηγετών, για την αποσόβηση σοβαρότερων εντάσεων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Είναι το είδος της προσωπικής διπλωματίας που αρέσει στον Ερντογάν και μπορεί ενίοτε να είναι λειτουργική. Όχι πάντα βέβαια. 

Τι θα γίνει, όμως, αν το καλοκαίρι οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μεταφέρουν την ένταση στην Κύπρο, βγάζοντας το Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ; Αυτή είναι και η κρυφή ανησυχία της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και κανείς δεν σπεύδει να προκαταλάβει ένα μορατόριουμ, μόνο και μόνο επειδή μια συνάντηση φάνηκε να πηγαίνει καλά και η προσέγγιση έμοιαζε ειλικρινής. 

Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που οι Τούρκοι άλλα λένε και άλλα κάνουν, εν τελει; Αν, όμως, δεν τα κάνουν, θα πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με το βλέμμα στο μέλλον. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments