Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, σε συνδυασμό με την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης η οποία και οδηγεί στην άμεση εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα, οδηγούν σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία.

Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5% οπό 4,5% που έβλεπε πριν, εν όψει και της ετυμηγορίας που ετοιμάζει για το rating της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, ενώ σήμερα η DBRS “ανέβασε” και αυτή τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5% φέτος, σύμφωνα με το μέτριο σενάριό της, από 4% που προέβλεπε τον περασμένο Μάρτιο.

Οι νέες εκτιμήσεις των οίκων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αν το 2022 θεωρούνταν νωρίτερα ότι θα είναι η χρονιά της σημαντικής εκτόξευσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, πλέον φαίνεται πως θα… κονταροχτυπηθεί με το 2021 το οποίο οδεύει στο να αποτελέσει επίσης ένα έτος ενός σημαντικού growth story της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη φέτος, από το 3,6% που έχει προβλέψει, δεδομένου ότι και τα κονδύλια που θα εισρεύσουν αυτό το έτος από την Ε.Ε θα είναι περισσότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ σημαντικός παράγοντας της νέας εκτίμησης του οικονομικού επιτελείου θα είναι και η πορεία του τουρισμού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι πλέον προβλέπει ανάπτυξη από 3,6% έως και 4,8% φέτος, ενώ η ΤτΕ αναμένεται να διατηρήσει την εκτίμηση της στο 4,2% και κοντά στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν (4,1%).

Επιστρέφοντας στην DBRS, και στην έκθεση για τα παγκόσμια μακροοικονομικά σενάρια, εκτιμά πως στο μέτριο σενάριο η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 5% και θα “ισοφαρίσει” τους ρυθμούς του 2022 οι οποίοι τοποθετιούνται στο 5% επίσης,.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της τον περασμένο Μάρτιο, έβλεπε ανάπτυξη 4% φέτος και 5% το επόμενο έτος, με βάση το μέτριο ή βασικό της σενάριο.

Στο δυσμενές του σενάριο ο οίκος επίσης να αναβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα καθώς τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3% φέτος και στο 1,5% το 2022, από 1,5% και 4% αντίστοιχα κατά τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Ο οίκος σημειώνει ότι υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για το 2022 στο δυσμενές σενάριο για όλα τις χώρες που καλύπτει για να ενσωματώσει τον συνεχιζόμενο κίνδυνο που υπάρχει για νέο κύμα της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη αξιολόγηση της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, ενώ η τρέχουσα βαθμολογία της είναι BB (low). Όπως έχει αναφέρει, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι π η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού – που θα επιστρέψει την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης – και η τήρηση των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η συνεργασία της με τους δεσμούς σε δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως έχει τονίσει, η ικανότητα της Ελλάδας να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό των προοπτικών ανάπτυξης.

Αντίθετα, παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγησή της είναι μια παρατεταμένη αρνητική απόδοση της οικονομίας, η αντιστροφή ή η καθυστέρηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμα η έλλειψη δημοσιονομικής προσπάθειας, καθώς και το ενδεχόμενο νέας αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments