Εξεπλάγησαν διάφοροι που διάβασαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει ανασχηματισμό τώρα και ότι το κυβερνητικό σχήμα παίρνει παράταση για μετά τα Χριστούγεννα. Αν και δεν θα έδενα κόμπο τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, βλέπετε ότι εδώ και καιρό δεν σας έχω γράψει κουβέντα για ανασχηματισμούς και λοιπά τοιαύτα. Γιατί εδώ κάνουμε ρεπορτάζ, δεν μυρίζουμε τα νύχια μας. 

Ο Μητσοτάκης άκουσε μια εισήγηση που του έγινε, τη στάθμισε και κατάλαβε ότι, σε αυτή τη φάση, τίποτε δεν έχει να κερδίσει από ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας, λίγους μήνες μετά το προηγούμενο. Δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου να κάνει ανασχηματισμό ανά εξάμηνο, αλλά ένας μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός που έχει βάλει τους υπουργούς του να δουλεύουν. Ναι, κάποιοι αποδίδουν καλύτερα και άλλοι χειρότερα, αλλά πάντα υπάρχει η ισχυρή εποπτεία του Μαξίμου και τα πράγματα που πρέπει να τρέξουν, τρέχουν. 

Η κυβέρνηση, λοιπόν, χρειάζεται μεταρρυθμιστικό γκάζι και αυτό το ξέρει ο Μητσοτάκης. Δεν θα κερδίσει ξανά τις εκλογές άμα βγάλει έναν υπουργό και βάλει έναν άλλο, αλλά αν κάνει πέντε αλλαγές και τομές που θα τις θυμάται ο κόσμος. Τέτοιες κάνει ο Πιερρακάκης, τέτοιες πάει να κάνει ο Χατζηδάκης, αλλά και άλλοι. Αν στο τέλος της κυβερνητικής περιόδου της ΝΔ ο κόσμος θυμάται πέντε θετικά που έγιναν ευκολότερα από τα φάουλ, τότε το ματς έχει κερδηθεί. Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει και έχει, επιπρόσθετα, και το όπλο του Ταμείου Ανάκαμψης στη φαρέτρα του με επιπλέον πόρους για τους τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος. 

Οπότε, μέχρι να γίνει όντως ανασχηματισμός, υπομονή. Και ας ξαναπιάσουν ορισμένοι υπουργοί τα μολύβια. Ιδίως μερικοί που τα κατέβασαν και ρωτούσαν συναδέλφους τους τι ξέρουν για τα μελλούμενα. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments