Στην επόμενη ημέρα της χώρας, την μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, την κατάσταση και τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις συγχωνεύσεις και την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων δανείων, ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις, υπογραμμίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα BusinessDaily.gr

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές, δεν έχουμε δυνατότητα βιώσιμες επιχειρήσεις να κλείσουν. Άρα λοιπόν οι τράπεζες πρέπει να φτιάξουν κατάλληλα προγράμματα. Εμείς θέλουμε οι τράπεζες να είναι ισχυρές, να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες με κεφάλαια υψηλής ποιότητας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να δανείζουν όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μικρομεσαίες υγιείς επιχειρήσεις ούτως ώστε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα να πέσουν σε όλη την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος αυτής. Δηλαδή να μη δημιουργούνται θύλακες υψηλής ανάπτυξης και θύλακες χαμηλής ανάπτυξης. Να μην δημιουργηθεί δηλαδή μία οικονομία δύο ταχυτήτων», αναφερει ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφερει ότι «πολύ ορθά ορισμένες εξ αυτών (των τραπεζών) εγκαίρως το είδαν και προχωρούνε σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Θα επιθυμούσα και οι υπόλοιπες να το δουν αυτό και επίσης και οι μικρότερες τράπεζες, αυτό που λέμε οι μη συστημικές τράπεζες».

Επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι λογικό να υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. « Πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες, να φτιάξουμε τράπεζες οι οποίες θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες ανταγωνιστικά. Στις νέες τεχνολογίες για παράδειγμα, νέα προϊόντα. Εκεί νομίζω υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.»

«Περάσαμε πολύ δύσκολα στις τράπεζες. Σήμερα όμως έχουμε βγει, έχουμε βγει όρθιοι από τη διαδικασία αυτή, οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρότερες» αναφερει ο διοικητής της ΤτΕ.

Για τα κόκκινα δάνεια τονίζει: «Έχουμε κάνει έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα αλλά δεν το έχουμε λύσει ακόμα. Τα κόκκινα δάνεια ακόμα είναι 30% του συνόλου ή 47 δισεκατομμύρια. Είναι πάρα πολύ υψηλά ακόμα είναι 12 φορές υψηλότερα από ότι είναι στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η πανδημία επίσης θα αφήσει κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε πει ότι θα είναι 8 με 10 δισεκατομμύρια. Μακάρι να είναι λιγότερο. Θα πρέπει να δούμε πόσα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν μετά την πανδημία να μη βλέπουμε το σήμερα που ακόμα και σήμερα το δημόσιο στηρίζει. Πρέπει να δούμε όταν θα αρθεί η κρατική βοήθεια πόσο θα είναι τα κόκκινα δάνεια».

Για το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων και πολιτών είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα: «Η κυβέρνηση ψήφισε και πέρασε τον καινούργιο πτωχευτικό κώδικα τον πτωχευτικό νόμο ή τον νόμο της δεύτερης ευκαιρίας, όπως λέγεται, ο οποίος πραγματικά παρέχει δυνατότητες. Ας μελετηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους και επιτέλους ας γίνει αυτό μία ευκαιρία όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία». Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία τώρα.»

Αναφορικά με την πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία asset management company και τη συνεργασία με την κυβέρνηση αναφερει «Όχι, δεν έχουμε ποτέ καθίσει όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Η κυβέρνηση βεβαίως πήρε συμβούλους και αξιολόγησε την πρότασή μας. Απλώς είδα τη δήλωση κάποιου στελέχους της κυβέρνησης ότι θεωρείται ακριβή λύση. Δεν συμφωνούμε σ αυτό, οι δικές μας οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για τον Έλληνα φορολογούμενο αυτή είναι η αποτελεσματικότερη λύση.» «Προτείναμε μία λύση που όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να εκκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια και κυρίως μαζί να λύσει και το άλλο πρόβλημα που είναι ένα δίδυμο πρόβλημα στην Ελλάδα που δεν το έχουν οι άλλες χώρες στο βαθμό που το έχουμε εμείς, αυτό που είπατε πριν την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Κάναμε την πρόταση διότι αυτή θεωρούσαμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εδώ να βοηθήσει, η λύση αυτή υπάρχει. Εάν χρειαστεί εδώ είμαστε να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί».

Facebook Comments