Η ανάκαμψη της ευρωζώνης αλλά και η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστούν, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξη Delta, όπως εκτιμά η Bank of America.

Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, ο ολοκληρωμένος εμβολισμός ( εμβόλια δύο δόσεων, ή μονοδοσικό) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός κατά της σοβαρής ασθένειας από την μετάλλαξη Δέλτα και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υψηλού κινδύνου είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι νοσηλείες αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές, ακόμη και εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, κάτι το οποίο θα περιορίσει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιβραδύνουν τη διαδικασία του ανοίγματος της οικονομίας. Η Bofa αναμένει έτσι ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI  στην ευρωζώνη θα σκαρφαλώσει κατά 4 μονάδες το Αύγουστο και σε νέο υψηλό της τρέχουσας περιόδου ανάκαμψης, των 64 μονάδων, από 60 μονάδες τον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά τις αγορές, παρά το χθεσινό sell-off, η BofA παραμένει θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τους κυκλικούς κλάδους έναντι των αμυντικών και τις μετοχές “αξίας” έναντι των μετοχών “ανάπτυξης”. Οι προβλέψεις του οίκου για τους PMI των ΗΠΑ, της Κίνας και της ευρωζώνης υποδηλώνουν αύξηση κατά δύο μονάδες στον παγκόσμιο PMI και στις 58,5 το τρίτο τρίμηνο, κοντά στο υψηλό ανάκαμψης που επιτεύχθηκε τον Μάιο.

Οι μακροοικονομικές παραδοχές της αμερικάνικης επενδυτικής τράπεζας είναι συνεπείς με επιπλέον άνοδο 5% για τις ευρωπαϊκές μετοχές τον Αύγουστο, τοποθετώντας τον στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 475 μονάδες.

Οι παραδοχές της υποδηλώνουν επίσης επιστροφή στην ανοδική πορεία για τις αποδόσεις των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων, καθώς η αντίσταση από την επιβράδυνση της ανάπτυξης αντιστρέφεται. Αυτό, με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέα υπεραπόδοση της τάξης του 10% για τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών και των μετοχών αξίας σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης καθώς και σε 15% υπεραπόδοση για τα μετοχές του τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει η BofA.

Αν και στις αρχές του μήνα η BofA μείωσε την έκθεσή της στους κυκλικούς κλάδους και τις κυκλικές μετοχές, εκτιμά πως η κατάλληλη στιγμή για μια πλήρη στροφή προς τις αμυντικές μετοχές θα έρθει μόνο όταν η δυναμική της ανάπτυξης αρχίσει να επιβραδύνεται σε διατηρήσιμο ρυθμό, κάτι το οποίο αναμένει να συμβεί ως απάντηση στο “ξεθώριασμα” του recovery trade από το δ’ τρίμηνου του 2021 και μετά.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments