Διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές η HSBC καθώς όπως τονίζει η Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό play ομαλοποίησης του τουρισμού, ενώ οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές. Η βρετανική τράπεζα ωστόσο επαναλαμβάνει πως βλέπει δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία καθώς βγαίνει από την κρίση της πανδημίας. Αυτές είναι το υψηλό έλλειμα (9,7% του ΑΕΠ) και το υψηλό χρέος (206% του ΑΕΠ).

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η HSBC, πλέον είναι λογικό να είναι λίγο πιο αισιόδοξη για την καλοκαιρινή σεζόν του τρέχοντος έτους, ενώ επισημαίνει πως το trade των ελληνικών μετοχών έχει ελκυστικά σημεία από πλευράς ρευστότητας καθώς δεν είναι ένα “συνωστισμένο” (crowded) trade και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για την overweight στάση της.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον η HSBC αναφέρει πως αποτέλεσε έκπληξη το ελληνικό ΑΕΠ του α’ τριμήνου, καθώς σημείωσε αύξηση κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση και αποτέλεσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης που ξεπέρασε το 3%. Το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν μόλις 2,7% χαμηλότερα από το επίπεδο του δ’ τριμήνου του 2019 και 3,4% κάτω από την κορυφή του β’ τριμήνου του 2019. Η ήπια συρρίκνωση μέχρι στιγμής αποτελεί επίσης έκπληξη, όπως σημειώνει, δεδομένης της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ στις ξένες εισπράξεις και το 20% μετά την ενσωμάτωση των επιπτώσεων στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η HSBC αναφέρει ότι οι οικονομικοί δείκτες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση, με τον δείκτη PMI της μεταποίησης να εκτινάσσεται στο 58,6 τον Ιούνιο, μετά από ένα ήδη ισχυρό ξεκίνημα του έτους για τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη όπως και οι λιανικές πωλήσεις ανακάμπτουν επίσης.

Πέραν των παραπάνω, η δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα επισκεφτούν τις ελληνικές παραλίες, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Η σεζόν έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μάϊου και το 2019 από αυτόν τον μήνα και μετά ήρθε το 90% των τουριστών στην Ελλάδα για το έτος. Τα κριτήρια εισόδου των ξένων τουριστών είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον και επιτρέπεται να εισέλθουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC οι ροές ξένων τουριστών θα διαμορφωθούν φέτος στο 40% των επιπέδων του 2019, ενώ διατηρεί τις πρόσφατα “ανεβασμένες” εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 4,5% από 2,2% πριν, και για το 2022 την τοποθετεί στο 5,5%, από 6% πριν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% και το 2022 στο 3,9% ενώ το έλλειμμα προϋπολογισμού θα κινηθεί φέτος στο 10,5% του ΑΕΠ και το 2022 στο 5,3% του ΑΕΠ. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος, από το 206% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 299% (!) του ΑΕΠ και το 2022 θα υποχωρήσει στο 202%. Όπως τονίζει για μία ακόμη φορά, οι δύο μεγάλες προκλήσεις που έχει θέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία είναι η εκτόξευση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Τέλος, η HSBC κάνει αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup το οποίο ενέκρινε τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αποδεσμεύοντας κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ, και χαιρέτισε τα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων και το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Η Ελλάδα, όπως προσθέτει, ολοκληρώνει επίσης ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της εξουσίας των συνδικάτων και την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, η HSBC επισημαίνει πως η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί κλειδί για την αποδέσμευση 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments