Το δημοσίευμα του Associated Press χθες ήταν άκρως ενδιαφέρον και φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού: μετά από μια γεμάτη, πενταετή θητεία, ο πιο επιδραστικός πρέσβης των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ μπορεί να αποχωρήσει ίσως ως το τέλος του έτους, καίτοι θα έπρεπε να έχει φύγει ήδη από πέρυσι.

Ο Πάιατ ήταν ένας διπλωμάτης που δεν αστειευόταν ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Και αυτό το ξέρει καλά όποιος αποφάσισε να τον κοντράρει στην πενταετή θητεία του. Όμως ο ίδιος φαίνεται ότι έχει η ώρα να πάρει τον δρόμο για ένα άλλο καλό και ίσως τελευταίο στη διαδρομή του πόστο.

Αντί του Πάιατ θα έρθει ο Τζωρτζ Τσούνης, ο οποίος είναι δικηγόρος και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακού ομίλου στις ΗΠΑ. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αλλαγή ίσως γίνει και το 2022, περί την άνοιξη, με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης που απαιτούνται στις ΗΠΑ. Ο Τσούνης έχει μεν ένα έλλειμμα εμπειρίας, από την άλλη, όμως, όπως μου έλεγε έμπειρος περί τα ελληνοαμερικανικά, είναι σε απευθείας γραμμή με τον Λευκό Οίκο. Είθισται, δε, εφόσον πρόκειται για πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και όχι για διπλωμάτη, να ενισχύεται με ένα πολύ δυνατό νούμερο 2 από το State Department που θα κάνει και τη «βρώμικη» δουλειά.

Βεβαίως, ο Πάιατ μέχρι να φύγει θα είναι εδώ για να δει να πέφτουν οι υπογραφές στην επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία πλέον δεν θα είναι μονοετής και θα εκτείνεται σε περισσότερα χρόνια. Ο, δε, κ. Τσούνης, θα είναι ο πρώτος πρέσβης εκ προσωπικοτήτων από την εποχή του αλήστου μνήμης Μάικ Σωτήρχου. Δεν παύει, όμως, να είναι άνθρωπος με απευθείας πρόσβαση στο επιτελείο Μπάιντεν.

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments