Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Citigroup, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5,3% από 4,1% που προέβλεπε πριν μόλις ένα μήνα, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη, με την άνοδο των κρουσμάτων και στην Ελλάδα να είναι έντονη.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει για μία ακόμη φορά αμερικάνικη τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη χάρη της ανθεκτικότητας της εγχώριας ζήτησης.

Η Citi, σύμφωνα με την έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, υποθέτει ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2020, κάτι που θα ωθήσει το ΑΕΠ στο β τρίμηνο του 2021, αν και θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν από την πανδημία. Έτσι, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 στο 5,3% (από 4,1%) και αναθεωρεί επίσης την εκτίμηση της για το 2022, τοποθετώντας την στο 5% από 6,5% πριν λόγω του ισχυρότερου σημείου εκκίνησης, όπως επισημαίνει. Αρκετά ισχυρή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τριετία 2023-2025, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να κινούνται στο 3,9%, 3,3% και 3,2% αντίστοιχα.

Οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων και αφορούν κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την Covid.

Τα δάνεια θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος. Ξεκάθαρος στόχος του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, όπως τονίζει, είναι η ισχυρή εκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων να επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αδειοδότηση, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Citi συνεχίζει να εκτιμά πως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, όπως αναφέρει, με την Τράπεζα της Ελλάδος να υπολογίζει σωρευτική αύξηση περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη περίοδο υποεπενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά άλλα οικονομικά μεγέθη, η Citi εκτιμά πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό έως και το 2023, προβλέποντας ωστόσο ένα αρκετά μικρότερο έλλειμμα για φέτος, στο 5,8% από 8,1% που εκτιμούσε πριν, όπως και για το 2022-2023, τοποθετώντας το στο 2,8% και 0,3%, από  4,4% και 1,9% πριν αντίστοιχα. Το 2024 εκτιμά ότι θα εμφανίσει πλεόνασμα 1,9% και το 2025, 3,8%. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμά επίσης ότι θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με ότι προέβλεπε πριν, και στο 200% από 210%, το 2022 θα υποχωρήσει στο 191%, ενώ το 2023-2025 θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση φτάνοντας στο 159%.

Τέλος, η Citi βλέπει σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα, η οποία και έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή το τελευταίο διάστημα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ο πληθωρισμό φέτος θα “κλείσει” στο 0,1% από -1,3% το 2020, το 2022 θα αυξηθεί στο 0,8% ενώ το 2024-2025 θα κινηθεί το 1-1,1%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments