Ελληνικά ομόλογα €29,4 δισ. αγόρασε η ΕΚΤ
Με υψηλούς ρυθμούς συνέχισε να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικά ομόλογα κατά το τελευταίο δίμηνο
Με υψηλούς ρυθμούς συνέχισε να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικά ομόλογα κατά το τελευταίο δίμηνο
Με υψηλούς ρυθμούς συνέχισε να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικά ομόλογα κατά το τελευταίο δίμηνο, με τις συνολικές της αγορές πλέον από την έναρξη του PEPP τον Μάρτιο του 2020 έως το τέλος του Ιουλίου 2021, να αγγίζουν τα 29,397 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ το ίδιο διάστημα, που διαμορφώνονται στα 21 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ αποτελώντας χωρίς αμφιβολία τα αστέρια των αποδόσεων στην Ευρωζώνη.
Σημειώνεται πως τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία διαμορφώνονται στα 64,4 δισ. ευρώ περίπου και έτσι η ΕΚΤ ουσιαστικά “κατέχει” σχεδόν το 45%.
Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές στις οποίες έχει προχωρήσει υπό το πρόγραμμα PEPP ανά χώρα, μία ανακοίνωση η οποία γίνεται κάθε δίμηνο.
Οι συνολικές αγορές τίτλων φτάνουν πλέον το 1,26 τρισ. ευρώ με περίπου 540 δισ. ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του “φακέλου” του 1,85 τρισ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως κράτησε την υπόσχεση-δέσμευσή της για σημαντικά αυξημένες αγορές ομολόγων και αυτό το τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκαν στα 87,557 δισ. ευρώ σε μηνιαίο επίπεδο τον Ιούλιο και στα 167,724 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, από περίπου 80 δισ. ευρώ σε κάθε μήνα από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, τη στιγμή που τον Μάρτιο είχαν διαμορφωθεί στα 73 δισ. ευρώ και το πρώτο δίμηνο του έτους κάτω από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 3,716 δισ. ευρώ που είναι κοντά στο επίπεδο των 3,744 δισ. ευρώ του διμήνου Απριλίου-Μαΐου και στο υψηλότερο διμηνιαίο επίπεδο από τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020 (5,256 δισ. ευρώ), έχοντας αυξήσει σημαντικά τις αγορές της σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και τα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα όπου οι αγορές διαμορφωνόντουσαν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ ή και κοντά στα 2 δισ. ευρώ ανά δίμηνο.
Ουσιαστικά, η ΕΚΤ έχει καλύψει κατά 1,4 φορές την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας, και έχει αγοράσει 8,4 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τον όγκο των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων 21 δισ. ευρώ, 11,5 δισ. φέτος από το 10ετές, το 30ετές το 5ετές και το reopening του 10ετούς, και 9,5 δισ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Εάν εξαντλήσει τον φάκελο PEPP και το πρόγραμμα λήξει όπως έχει προγραμματιστεί τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περίπου 7,8 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω.
Ισχυρό ράλι και νέα ρεκόρ
Βάζοντας τέλος στα σενάρια για άμεσο tapering του προγράμματος PEPP, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί το PEPP και τόνισε πως είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί η όποια μείωση του ρυθμού αγορών. “Βρισκόμαστε ακόμα στην περίοδο της κρίσης της πανδημίας και η “έξοδος” είναι πρόωρη”, σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως το σίγουρο είναι πως το “χέρι”” της ΕΚΤ σε αυτό το μέτωπο θα διατηρηθεί σταθερό, κρατώντας ψηλά τους μηνιαίους ρυθμούς αγορών το επόμενο διάστημα, με βασικό στόχο τη διατήρηση των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το scarcity value, διατηρούν υψηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα τα οποία το τελευταίο διάστημα καταγράφουν συνεχώς νέα ρεκόρ. Οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ για την κατεύθυνση της πολιτικής των επιτοκίων, οι οποίες υποδηλώνουν συνέχιση της νομισματικής στήριξης και των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, με την αγορά να “ποντάρει” παράλληλα στο ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει την Ελλάδα εκτός QE μετά το τέλος του PEPP, κρατούν τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των επενδυτών.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σήμερα μόλις επέστρεψε στα ιστορικά χαμηλά του 0,56%, ενώ και όλες οι άλλες διάρκειες καταγράφουν συνεχώς νέα χαμηλά. Η απόδοση στο 5ετές πλέον διαμορφώνεται στο -0,199%, ενώ κάτω στο μόλις 0,697% κινούνται οι αποδόσεις του 15ετούς και στο 1,39% μόλις διαμορφώνεται η απόδοση του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΔΔΗΧ. Παράλληλα, το 7ετές ομόλογο οδεύει ολοταχώς προς το… μηδέν με την απόδοση να κινείται στο 0,11%, ενώ σε αρνητικά επίπεδα διατηρούνται οι αποδόσεις των 2ετών, 3ετών και 4ετών ελληνικών ομολόγων.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments