Στη χώρα μας έχουμε ακριβή βενζίνη, ακριβό πετρέλαιο και ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μετακινήσεις μας επιβαρύνονται και από τα διόδια κάθε 50 χιλιόμετρα ενώ στον τομέα της θέρμανσης το ακριβό πετρέλαιο οδήγησε πολλούς στη λύση των ηλεκτρικών σωμάτων. Η κατανάλωση ανέβηκε, στον λογαριασμό της ΔΕΗ μπήκαν και διάφορες άλλες χρεώσεις, αλλά και πάλι το ταμείο είναι μείον. Πληρώνουμε πολλά και το ευχαριστώ είναι να ακούμε για απαρχαιωμένες υποδομές, για ακριβές εισαγωγές, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς και τώρα μας ζητούν να μην ανάβουμε και το air condition!

Δεν γίνεται αυτό, δεν είναι δίκαιο. Είναι αδιανόητο με το τιμολόγιο που πληρώνουν όσοι πληρώνουν να τους λένε και από πάνω να περάσουν ένα μαύρο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε η χώρα να έχει επάρκεια και σταδιακά να δουν όσοι πληρώνουν τον λογαριασμό να μειώνεται. Γιατί στον λογαριασμό εκείνων που πληρώνουν το κράτος φόρτωσε και την κοινωνική του πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι να αισθάνονται τα κορόιδα της υπόθεσης, καθώς είναι οι ίδιοι που βάζουν πάντα το χέρι στην τσέπη. Υψηλοί φόροι, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και έξοδα καθημερινότητας στα ύψη έχουν υποβιβάσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων με ικανοποιητικό εισόδημα. Των νόμιμων βεβαίως.

Ας μείνουμε, όμως, στο θέμα της ενέργειας. Και οι ιδιώτες που παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δε γίνεται άλλος να εισπράττει και άλλος να φταίει. Γιατί όλοι μαζί τη ΔΕΗ δείχνουν και τον ΔΕΔΗΕ. Δεν κατάλαβα: ποιος είναι ο δικός τους ρόλος; Και αν δεν τους κάνει τη δουλειά η ΔΕΗ αυτοί τι κάνουν; Ωραίο είναι να ζητάς από τους πολίτες να σου δίνουν τις μετρήσεις τους, ωραίο είναι να περιμένεις τις μετρήσεις του ΔΕΔΗΕ, αλλά δεν γίνεται όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά απλά να σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να φταίνε πάντα οι άλλοι. Δεν είναι απελευθέρωση της αγοράς αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να δει στα σοβαρά το κόστος και την επάρκεια στον τομέα της ενέργειας. Γιατί επηρεάζει όχι απλά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς ενέργεια σε λογική τιμή η Ελλάδα θα είναι πάντα μία χώρα με ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Η κουβέντα για το μείγμα της ενεργειακής μας πολιτικής πρέπει να ανοίξει και πάλι άμεσα. Και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να κατηγορούμε τους εαυτούς μας γιατί δεν κάνουμε παιδιά, γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Χωρίς τα αυτονόητα δεν γίνεται δουλειά. Και η ενέργεια, για θέρμανση, ψύξη και μετακίνηση ανήκει στα αυτονόητα

Facebook Comments