Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το τρίμηνο του καλοκαιριού αναμένει η Deutsche Bank για την περιοχή της Ευρωζώνης, ωστόσο εκτιμά πως η περαιτέρω ανάπτυξη στη συνέχεια είναι αβέβαιη, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, η οποία θα προκαλέσει προσωρινή επιβράδυνση της ομαλοποίησης της δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γερμανική τράπεζα δεν αλλάζει τις προβλέψεις της και συνεχίζει να βλέπει αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% φέτος, πριν την εκτόξευση το 2022 στα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank επισημαίνει πως μετά από συνεχή βελτίωση στις περισσότερες χώρες από τις αρχές του β τριμήνου, τα κρούσματα στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν από τα τέλη Ιουνίου, λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Ωστόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας χάρη στους εμβολιασμούς. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν χορηγήσει δόσεις ισοδύναμες με το 110% του πληθυσμού (ένα επίπεδο το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέτυχει από τα μέσα Ιουνίου).

Η Ε.Ε. έχει υψηλότερο μερίδιο εμβολίων mRNA, το οποίο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία και τη σοβαρή νόσηση. Ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα είναι πιθανό να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα είναι πάντως αβέβαιος, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζας και πλέον το νέο της βασικό σενάριο είναι ότι θα καθυστερήσει προσωρινά την ταχύτητα της ομαλοποίησης της δραστηριότητας, αλλά δεν αλλάζει ριζικά την πορεία ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% που ανέμενε η Deutsche Bank. Έτσι προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της και την πορεία του α εξαμήνου και υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το β εξάμηνο του 2021. Εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη στην περιοχή στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 5% από 4,5% που πρόβλεπε πριν, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 4,6% από 4,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα κινηθεί στο 2% πριν εκτοξευθεί το 2022 στο 6,1% και στα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς. Το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 θα συρρικνωθεί στο 4,2%. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει ελλειμματικό, όπως εκτιμά η D.B, και από έλλειμμα 9,7% το 2020 θα καταγράψει έλλειμμα 7,2% και 7,4% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει, η ισχυρή απόδοση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στις πολύ καλές επιδόσεις των οικονομιών της ευρωπεριφέρειας οι οποίες αναπτύχθηκαν με ρυθμούς 1% υψηλότερους απ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments