Αυτή η φράση ακούγεται από όλους όσους ζούμε σε αυτόν τον υπέροχο τόπο με τα μαγευτικά καταπράσινα τοπία, την Βόρεια Εύβοια. Εδώ και πολλές μέρες αντικρύζουμε τις φλόγες που καίνε ανηλεώς τα πυκνά δάση της περιοχής μας, τα χωριά μας και τις περιουσίες μας. Αλλά, παράλληλα και έναν κρατικό μηχανισμό αποδιοργανωμένο και ανίκανο να εκπληρώσει μια εκ των σημαντικότερων δικαιολογητικών της ύπαρξης του προϋποθέσεων, αυτόν της  ασφάλειας.

Και ως εκ τούτου είναι εύλογο να προκύπτει μια πληθώρα ερωτημάτων από τους κατοίκους της περιοχής προς τους κυβερνώντες με σημαντικότερο το γιατί κατ’ ουσίαν επέτρεψαν να λάβει χώρα μια τόσο μεγάλη καταστροφή με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να στερηθούν τα μέσα προς έναν ήσυχο βιοπορισμό;

Ο νους των περισσότερων πήγε στα αιολικά πάρκα, τα οποία θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση, στρεφόμενη όπως δηλώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην «πράσινη ανάπτυξη». Τώρα κατά πόσο γίνεται «πράσινη ανάπτυξη» δίχως «πράσινο» ας το κρίνει ο καθείς εξ ημών μόνος του.

Η υποψία αυτή των κατοίκων στηρίζεται σε μια πληθώρα συμπτώσεων. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι αξίζει να αναφερθεί ότι με την απόφαση 1499/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία εισηγήθηκε η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προβλέπεται ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί αναδασωτέα έκταση για την δημιουργία αιολικού πάρκου. Ο πυρήνας τους σκεπτικού της εν λόγω αποφάσεως βασίζεται στο ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί, κατά την γνώμη του ΣτΕ, πως ο συνταγματικός νομοθέτης (και συγκεκριμένα στο άρθρο 117, παρ. 3 του συντάγματος) είχε την βούληση να απαγορεύσει την χρησιμοποίηση αναδασωτέων εκτάσεων ακόμη και για σκοπούς ιδιαίτερης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλον τρόπο.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η υπ’ αριθμόν 504/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στις 24 Ιουνίου 2021, με την οποία χορηγούνταν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) στο Μαντούδι της Εύβοιας. Η εταιρεία που έλαβε το «πράσινο» φως είναι η « Αιολική Μαρμαρίου Ευβοίας Μ.Α.Ε., μέλος του ομίλου «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ». Στις 21 Ιουλίου 2021 το συμβούλιο της κοινότητας Πηλίου συνεδρίασε, κρίνοντας ως «απαράδεκτη και επικίνδυνη» την απόφαση της Ρ.Α.Ε. Αξίζει να αναφερθεί ότι δηλώσεις για το ζήτημα αυτό είχαν γίνει και από τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Τσαπουρνιώτη.

Η πολιτική ηγεσία το τόπου οφείλει να δώσει απαντήσεις όχι λεκτικά, αλλά επί του πρακτέου. Αν ο Πρωθυπουργός θέλει να καταδείξει ότι δεν ισχύουν όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι «ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα». Ας κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο στην Βουλή, στην οποία η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, και να απαγορεύσει και την δημιουργία αιολικών πάρκων στις αναδασωτέες εκτάσεις, βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στην αναπαραγωγή της νομολογίας του ΣτΕ.

Facebook Comments