Μπορεί να συμβεί αυτό που περιγράφεται στον τίτλο; Ναι. Και μπορεί ο θάνατος να οφείλεται στην επέμβαση, μπορεί και όχι. Μπορεί η επέμβαση να ήταν η τελευταία ελπίδα. Όμως, μπορεί και να ήταν λάθος η απόφαση της επέμβασης. Η απόφαση αυτή καθαυτή ή η μεθοδολογία, η εφαρμογή της. Να μην ήταν, δηλαδή, η σωστή επιλογή. Είτε γιατί μπορεί να μην σκεφτήκαμε κάποια άλλη ή να μην είχαμε άλλα μέσα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα μας οδηγεί στην υποχρέωση να αναζητήσουμε και άλλες λύσεις.

Στον τομέα των δασικών πυρκαγιών φέτος και αρκετά μέσα είχαμε και ο μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση. Αν υπήρξαν λάθη και αστοχίες στην κινητοποίηση και τη διάθεση των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια κοκ, θα το δείξει η έρευνα. Όμως, η έκβαση των επιχειρήσεων δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Χάθηκαν ζωές εθελοντών, χάθηκαν περιουσίες, χάθηκε δασικός πλούτος. Απειλήθηκαν ιστορικά μνημεία, διακόπηκαν γραμμές ζωής (επικοινωνιών, ρεύματος, ύδρευσης κοκ).

Ήταν η απειλή πέρα από τις δυνατότητες της χώρας μας; Μπορεί. Άρα, πρέπει να περιορίσουμε την απειλή πριν την εκδήλωσή της. Φτάνουμε, έτσι, στην περίφημη πρόληψη. Πριν από τον μονόδρομο της επέμβασης, για την οποία μιλούσαμε στην πρώτη παράγραφο αυτού του άρθρου. Γιατί, όσα μέσα και να έχουμε στη διάθεσή μας κάθε χρόνο τα δάση θα καίγονται. Και οι καταστροφές θα είναι μεγάλες αν δεν κάνουμε ότι απαιτείται πριν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Αλλαγή στις επιλογές της δεντροφύτευσης, πραγματικές αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό και αστυνόμευση των δασών με σύγχρονα μέσα, βελτίωση των υποδομών, εκπαίδευση των πολιτών κοκ. Αν δεν τα κάνουμε αυτά θα τρέχουμε σταθερά πίσω από τις φλόγες και κάτω από τις στάχτες. Ακόμη και την κλιματική αλλαγή να αντιμετωπίσουμε η Μεσόγειος είναι μία περιοχή της γης όπου πυρκαγιές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εποχή των  παγετώνων.

Φαντάζομαι μέχρι την επόμενη εποχή των παγετώνων και πέρα από αυτή θα συνεχιστεί και η πολιτική αντιπαράθεση. Και την οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι αποτιμώ ως θετικό παράγοντα. Μπορεί να λέγονται υπερβολές, αλλά αν δεν υπήρχε ο πολιτικός και κοινωνικός έλεγχος μπορεί το κράτος μας να είχε χαλαρώσει. Μπορεί να μην είχαμε προετοιμαστεί, οπότε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Αλλά, αυτό δεν έγινε και είναι μία θετική επίπτωση του πολιτικού ανταγωνισμού. Βοηθά στο να γινόμαστε καλύτεροι, παρά το θόρυβο και την ηχορύπανση που κάποιες στιγμές δημιουργεί.

Facebook Comments