Η Goldman Sachs ψηφίζει περιφέρεια
Η Goldman Sachs ψηφίζει περιφέρεια
Η Goldman Sachs ψηφίζει περιφέρεια
Από το 2000 έως το 2007, η οικονομική ένωση οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου του δημόσιου χρέους που διακρατείται από ξένους επενδυτές στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών, όπως σημειώνει η Goldman Sachs και η senior οικονομολόγος της τράπεζας, Silvia Ardagna.
Από το 2008, η τάση αυτή αντιστράφηκε απότομα για κάποια μέλη της ευρωζώνης, αλλά παρέμεινε στη θέση της ή να ενισχύθηκε για τα κράτη με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, τα οποία θεωρούνται «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια».
Τον τελευταίο χρόνο, οι ανακοινώσεις του προγράμματος από την ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2012 και του μεγάλου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2013, συνέβαλαν στην αλλαγή του αισθήματος κινδύνου σε σχέση με ορισμένες αγορές κρατικών ομολόγων και έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψούν εν μέρει τις εισροές σε αγορές κρατικών ομολόγων που θεωρούνται «ασφαλοί καταφύγια »προς όφελος της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, ωστόσο, επειδή τα δεδομένα για τις θέσεις των ξένων επενδυτών στα κρατικά ομόλογα είναι διαθέσιμες μόνο με σημαντική χρονική υστέρηση για πολλές χώρες, αυτό που επισημαίνει στην ανάλυσή της αμερικάνικη τράπεζα είναι αρκετά «προκαταρκτικό».
Παρ όλα αυτά, προκύπτει ότι από το καλοκαίρι του 2012 οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ότι οι εισροές ξένων επενδυτών στις αγορές κρατικών ομολόγων που παραδοσιακά αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο, αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο του Ιουνίου του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2012, που ήταν και η κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Αυτά τα στοιχεία, υπογραμμίζει η Goldman Sachs, είναι υποστηρικτικά της άποψή της ότι τα spreads της ευρωζώνης και ειδικά των χωρών της ευρω-περιφέρειας, θα εξακολουθήσουν να συμπιέζονται το 2013.
Επιπλέον, οι αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που έχουν επωφεληθεί από την κρίση της ευρωζώνης, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούν μια επιβράδυνση των εισροών. Αυτό, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της θετικής πορείας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments