O γερμανικός προεκλογικός αγώνας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, με όλα τα κόμματα να βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και ο υποψήφιος καγκελάριός τους Άρμιν Λάσετ καταγράφουν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθοδική τροχιά. Το θέμα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες είναι βέβαια οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και βέβαια τι μέλλει γενέσθαι πέραν της 31ης Αυγούστου, ημερομηνίας ολοκλήρωσης της αποχώρησης των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην Καμπούλ και κυρίως αναφορικά με την έλλειψη συντονισμένου σχεδίου απεγκλωβισμού του γερμανικού προσωπικού που βρίσκεται στη χώρα.

Εξεταστική επιτροπή ζητούν οι Πράσινοι

Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ, τα ποσοστά της οποίας έχουν υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις, ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την αποτυχία της επιχείρησης απεγκλωβισμού γερμανικού προσωπικού από το Αφγανιστάν, ζητώντας, όπως είπε σε συνέντευξή της στο ARD, «διεξοδική διερεύνηση των γεγονότων». H υποψήφια των Πρασίνων χαρακτήρισε τις αργές ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης «καταστροφικές» τόσο για τη γερμανική εξωτερική πολιτική όσο και εν γένει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ μιας διάσκεψης στο Αφγανιστάν, στην οποία, κατά την άποψή της, θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν η Ρωσία, η Κίνα καθώς και τα γειτονικά κράτη του Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητά μακροπρόθεσμη αναστολή των απελάσεων Αφγανών. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε να απελάσουμε ανθρώπους στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ειδικά όταν η χώρα απειλείται τώρα με εμφύλιο. Τους ισλαμιστές και τους εγκληματίες θα τους δικάσουμε στη Γερμανία, εδώ θα συνεχίσουν να εκτίουν τις ποινές τους», ανέφερε μιλώντας στη Rheinische Post. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε όμως τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ενώπιον νέων προκλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της στην DW και η υποψήφια για την καγκελαρία και συμπρόεδρος της Αριστεράς Ζανίν Βίσλερ επιρρίπτει προσωπικά στην καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς – υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία που εμφανίζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις -ευθύνη για λανθασμένες και «ντροπιαστικές» κινήσεις «που έθεσαν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων». H Bίσλερ χαρακτηρίζει «άθλιο» το γεγονός ότι ο γερμανικός στρατός ήδη από τον Ιούνιο απομάκρυνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ από το Αφγανιστάν, ενώ δεν είχε κανένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης του προσωπικού, αν και υπήρχαν προειδοποιητικές ενδείξεις όξυνσης.

Η Bundeswehr συνεχίζει τις πτήσεις από Καμπούλ

Την ίδια ώρα τα βλέμματα όλων και στη Γερμανία είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και τις επικείμενες αποφάσεις και ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το ζήτημα ενδεχόμενης – και κατά πολλούς αναγκαίας – καθυστέρησης της αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όλα εξαρτώνται από δω και πέρα από τον Τζο Μπάιντεν.» Ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πάντως ότι «θα διεξαχθούν σχετικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία αλλά και τους Ταλιμπάν» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα συνεχίσει να λειτουργεί για πτήσεις απεγκλωβισμού.

Σύμφωνα, τέλος, με την Bundeswehr (γερμανικός στρατός), άλλη μια πτήση απεγκλωβισμού που ξεκίνησε από την Καμπούλ προσγειώθηκε χθες στην Τασκένδη με 211 άτομα. Από την έναρξη της επιχείρησης, πάνω από 3.650 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν με τη συνδρομή του γερμανικού στρατού.

Facebook Comments