Κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη σύνοδο του G7 με αντικείμενο το Αφγανιστάν, που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επικεντρώθηκε στην ανάγκη μιας όσο γίνεται ευρύτερης αντιμετώπισης των εξελίξεων.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι με την νέα κατάσταση που προέκυψε στο Αφγανιστάν πρέπει να ασχοληθεί μια έκτακτη σύνοδος του G20, και ότι στην όλη διαδικασία είναι χρήσιμο να πάρουν μέρος χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα, η Ιταλία τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων αποχώρησης των δυτικών χωρών από το Αφγανιστάν εντός της 31ης Αυγούστου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί κανείς να συνεχίσει να εισέρχεται με ασφάλεια στην χώρα και ότι θα παραμείνουν στην Καμπούλ, όπως και στις υπόλοιπες αφγανικές πόλεις, οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ποσά με τα οποία είχε προβλεφθεί να στηριχθούν οι ένοπλες δυνάμεις επί προεδρίας του Άσραφ Γάνι, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, «με την χρήση κάθε διπλωματικού και οικονομικού μέσου που διαθέτουμε».

Facebook Comments