Το καμπανάκι για τους γιατρούς και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει χτυπήσει για τα καλά και η αντίστροφη μέτρηση ως την 1η Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει για τα καλά. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι, κατά πώς φαίνεται, η κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. 

Σε περίπου είκοσι μέρες, οι αποφάσεις θα παρθούν οι αποφάσεις για τομείς κρίσιμους για τη λειτουργία του κράτους ή αυτούς που είναι σε άμεση επαφή με πολλούς πολίτες.  «Κλειδί» για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας είναι και η απόφαση του αμερικανικού FDA να αδειοδοτήσει οριστικά το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που τελειώνει την παραφιλολογία για τα εμβόλια σε «πειραματικό» στάδιο. Ούτως ή άλλως, η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με εμβόλιο Pfizer. 

Στο τραπέζι είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για ενστόλους, αλλά για εργαζόμενους σε τομείς αιχμής, που έχουν επαφή με πολύ κόσμο. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο μιας πιο…οριζόντιας προσέγγισης, αν και αυτό θα κριθεί τις επόμενες μέρες. Η απόφαση, δε, δεν είναι απλή: θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν θα προκύψουν ουσιαστικά κενά εκεί όπου θα απαιτηθεί υποχρεωτικότητα και ότι τα όποια κενά δεν θα πλήξουν θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους και της χώρας. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments