Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προωθεί επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων στην Αφρική, αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η αφρικανική αγορά έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες θα πρέπει όμως επίσης να αξιοποιήσει καλύτερα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ανάπτυξή τους είναι τεράστιας σημασίας για να μπορέσουμε πραγματικά να επιτύχουμε τους παγκόσμιους στόχους μας για το κλίμα», είπε σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος σε ένα εν μέρει ψηφιακό συνέδριο της «Πρωτοβουλίας Υποσαχάριας Αφρικής» των γερμανικών επιχειρήσεων.

Η Μέρκελ θα συζητήσει επίσης σήμερα στην καγκελαρία με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών για το πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία. Κατά την συνάντηση της Πρωτοβουλίας «G20 Compact with Africa», στην οποία ανήκουν δώδεκα αφρικανικές χώρες, θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 2017 κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ομάδας των Είκοσι ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G20). Ο στόχος της είναι να βελτιωθεί το πλαίσιο για επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα στην Αφρική.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι «οι πιθανότητες περαιτέρω ανάπτυξης της δυναμικής των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες εταίρους της Πρωτοβουλίας είναι καλές. Η Πρωτοβουλία “G20 Compact with Africa” λειτουργεί. Στις περισσότερες χώρες οι οποίες συμμετέχουν, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφήρμοσαν. Οι χώρες της Πρωτοβουλίας κατάφεραν τουλάχιστον να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη 0,1% το 2020, ενώ οι άλλες αφρικανικές οικονομίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση. Τώρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση των φραγμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις», τόνισε η Μέρκελ.

Facebook Comments