Στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ασκείται εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του στο Αφγανιστάν. Οι επισκέψεις του σε Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Κατάρ στόχο έχουν, σύμφωνα με την Handelsblatt, να αυξήσουν και πάλι τη δημοτικότητά του: «Όμως ο Μαας έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη, με την Γερμανία να αναλαμβάνει το ρόλο της διάσωσης για τους Αφγανούς που κινδυνεύουν».

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται λόγος για ενδεχόμενο «να αναλάβουν γερμανικές εταιρείες να επαναφέρουν την τάξη στους αεροδιαδρόμους απογείωσης και να εκπαιδεύσουν προσωπικό ασφαλείας καθώς επίσης και να αναλάβουν τη φύλαξη του αεροδρομίου από επιθέσεις, έναν ρόλο που μέχρι τώρα είχαν στρατιώτες από τη Δύση. Σε πολιτικές πτήσεις από την Καμπούλ εναπόκεινται οι ελπίδες, ότι πολλοί από τους „πάνω από 10.000″ εγκλωβισμένους Γερμανούς και Αφγανούς πολίτες (…) θα μπορούσαν τελικά να απεγκλωβιστούν. Η φυγή μέσω ξηράς είναι, σύμφωνα με γερμανούς διπλωμάτες πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη».

Ωστόσο, ο γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους Αφγανούς πολίτες, ότι οι ελπίδες για καταφύγιο στην Γερμανία είναι αβάσιμες. Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του: «Η Γερμανία προσπαθεί να απεγκλωβίσει μόνο Γερμανούς πολίτες, πρώην τοπικούς υπαλλήλους και άλλα άτομα που χρειάζονται προστασία”, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί, διευκρίνισε ο Μάας τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ στην Τασκένδη. (…) Σύμφωνα με τον Μάας, είναι απαραίτητο να υπάρξουν επαφές με τους Ταλιμπάν, με τους οποίους όμως δεν θέλει να μιλήσει απευθείας ο ίδιος. Επιπλέον, επιθυμεί να μην γίνεται δημόσια λόγος για τις δυνατότητες φυγής από τη χώρα, ούτως ώστε οι έξοδοι διαφυγής να παραμείνουν ανοιχτές».

Όπως επισημαίνει όμως η Welt, το ταξίδι του Χάικο Μάας δεν είναι καθόλου εύκολο: «Ούτε οι γειτονικές χώρες, αλλά ούτε και η Τουρκία θέλουν να δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες. Αυτό δήλωσε τουλάχιστον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την άφιξη του Γερμανού ομόλογού του (σ.σ. την Κυριακή). Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει εκπληρώσει την ηθική της ευθύνη, καθώς είχε δεχθεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια». Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η προθυμία για συνεργασία των χωρών τράνζιτ φαίνεται να είναι άμεσα συνυφασμένη με ζητήματα οικονομικής φύσης. Και αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να δελεάσουν με χρήματα στο τραπέζι – εκτός από εκείνα που ήδη επενδύθηκαν σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες».

Η κτηνοτροφία ως όπλο υπέρ της πρόληψης πυρκαγιών

Οι φετινές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία καθώς και στα Βαλκάνια ήταν από τις χειρότερες καταστροφές δασικών εκτάσεων στη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του SPIEGEL Online, «η ΕΕ σκοπεύει να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά για την πολιτική προστασία και να αγοράσει νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη. (…) Πρόκειται για σημαντικά μέτρα μεν, τα οποία όμως δύσκολα θα εμποδίσουν το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών μελλοντικά. Και η κοινή πολιτική πυρόσβεσης μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον δεν την χρειάζονται ταυτόχρονα πολλές χώρες».

Σύμφωνα με το Spiegel Online «tα …πρόβατα είναι ίσως οι πιο απροσδόκητοι βοηθοί στην πρόληψη μίας πυρκαγιάς. Τα ζώα έχουν το πλεονέκτημα ότι δαμάζουν την ανεξέλεγκτη φύση, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, ενώ το κόστος είναι μηδαμινό – ίσως ακόμη και να αποφέρουν κέρδη. Όπως και στο παρελθόν, τα ζώα πρέπει να οδηγηθούν πίσω στο δάσος, αντί να παραμένουν μόνο στα λιβάδια. Στο Vall de Lord, μια απομακρυσμένη ορεινή κοιλάδα στα Πυρηναία στη βόρεια Καταλονία, η πυροπροστασία πρόκειται μάλιστα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μελλοντικά. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι θα απασχολούνται τέσσερις δασολόγοι, οι οποίοι με τη σειρά τους εκπαιδεύουν άνεργους ντόπιους. Και όλοι μαζί θα φροντίζουν το δάσος». Ένα σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον συντάκτη του Spiegel, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Facebook Comments