Σε εμβληματικές παραχωρήσεις έργων υποδομών πρωταγωνιστεί η Alpha Bank ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανακήρυξη, από το ΤΑΙΠΕΔ, του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects, ως προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για χρονική περίοδο 35 ετών.

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλους του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) σε αυτήν την απαιτητική αξιοποίηση, η Alpha Bank παρείχε, για πρώτη φορά σε παρόμοια συναλλαγή, το εργαλείο της προ-εγκεκριμένης δανειακής χρηματοδότησης (staple financing), που κατέστη διαθέσιμο σε όλους τους διαγωνιζόμενους.

Η Εγνατία Οδός είναι ένα έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει το ανατολικό άκρο της Ευρώπης με την υπόλοιπη ήπειρο. Ο αυτοκινητόδρομος διασχίζει το σύνολο της Βορείου Ελλάδος συνδέοντας τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας και, μέσω των κάθετων αξόνων, συνδέει την Ελλάδα με τρεις βόρειες γειτονικές χώρες. Με συνολικό μήκος περίπου 1.000 χιλιόμετρα, η Εγνατία Οδός αποτελεί τη μεγαλύτερη παραχώρηση αυτοκινητοδρόμου, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Το έργο της Εγνατίας Οδού αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη συναλλαγή παραχώρησης με την Alpha Bank σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η Τράπεζα, τον Απρίλιο του 2017, πρωτοστάτησε και στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd. 

Facebook Comments