Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ υπεβλήθησαν σήμερα, στη λήξη της προθεσμίας.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, οι ενδιαφερόμενοι με αλφαβητική σειρά είναι οι:

  • CVC Capital Partners Group
  • First Sentier Investors Group
  • KKR Group
  • Macquarie Group

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Οι συμμετέχοντες είναι επενδυτές διεθνούς εμβέλειας, με κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων υπό διαχείριση.

Η CVC Capital Partners είναι εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 117 δισ. δολαρίων και έδρα στο Λουξεμβούργο.

Η First Sentier είναι εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων 176 δισ. δολαρίων, με επενδύσεις σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η KKR (ΗΠΑ), διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 252 δισ. μέρος των οποίων είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.

Η MACQUARIE Group (Αυστραλία) έχει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 420 δισ., μεταξύ άλλων σε ενεργειακά δίκτυα.

Νωρίτερα:

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 49% των μετοχών ΔΕΔΔΗΕ. Πωλητής είναι η ΔΕΗ, που ελέγχει σήμερα το σύνολο των μετοχών του Διαχειριστή, πηγές της οποίας ανέφεραν ότι αναμένονται τρεις έως τέσσερις προσφορές από τους επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην εκκίνηση της διαδικασίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται επενδυτές διεθνούς εμβέλειας με δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, οι οποίοι από τον Απρίλιο έκαναν λεπτομερή νομικό και οικονομικό έλεγχο της υπό αποκρατικοποίηση εταιρείας. Οι επενδυτές θα υποβάλλουν σήμερα φακέλους με τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και την οικονομική προσφορά. Θα προηγηθεί ο έλεγχος των νομιμοποιητικών ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα δεκαημέρου και στη συνέχεια η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Η διαδικασία μαζί με τις τυχόν διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν και την απαιτούμενη έγκριση από την γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου.

Ο νέος μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του δικτύου, την εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας που θα περιορίσουν μεταξύ άλλων το φαινόμενο των ρευματοκλοπών και την υλοποίηση επενδύσεων που θα επιτρέψουν την αύξηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένες στο δίκτυο (π.χ φωτοβολταϊκά) και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Facebook Comments