Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο θα λήξει όπως όλα δείχνουν η περιπέτεια με το νεοσύστατο υπουργείο πολιτικής προστασίας που ξεκίνησε με το μπρος-πίσω του Ευ. Αποστολάκη.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης έχει τις περισσότερες πιθανότητες,να γίνει ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με υφυπουργό στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων.
 

To βιογραφικό του:

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε Οδοντίατρος στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.  Ως φοιτητής αναμείχθηκε με την πολιτική και υπήρξε εκ των ηγετικών στελεχών της Νεολαίας Ρήγα Φεραίου.

Στην Κύπρο υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού (1995) με στόχο την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ηγετικό μέλος του κινήματος νεολαίας για υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Συμμετείχε ενεργά στην επαναπροσέγγιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω κοινών πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο και της κοινωνίας των πολιτών.

Στις Βουλευτικές Εκλογές Μαΐου 2006 εκλέγηκε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επαρχία Λευκωσίας, με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού και επανεκλέγηκε το 2011 για την περίοδο 2011-2016.

Υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπήρξε εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (2006-2013). Από τον Ιούλιο του 2012 εκλέγηκε στο προεδρείο του ΟΑΣΕ ως εισηγητής στη δεύτερη Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης και Περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2012 και Συντονιστής για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη. Διετέλεσε Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗ.ΣΥ. (2006 – 2008) και Συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών του ΔΗ.ΣΥ. από το 2008 μέχρι το 2011. Την περίοδο 2006-2011 διετέλεσε μέλος των ακόλουθων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Εσωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συμμετέχει σε κοινοβουλευτικά φόρουμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP) για θέματα όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα ευρωπαϊκά σύνορα και η λαθρομετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Τον Μάρτιο του 1998 ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο και σε όλες τις κρίσιμες διαβουλεύσεις του κυπριακού προβλήματος και της ευρωπαϊκής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στις σημαντικές Συνόδους Κορυφής του Λονδίνου και της Βιέννης.

Το 1999 υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτηση του από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου, όταν προέκυψε θέμα του τότε Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Κατά τις Προεδρικές Εκλογές του 1998 και 2003, υπήρξε ο εκπρόσωπος του υποψηφίου Προέδρου κ. Γλαύκου Κληρίδη.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση έως το 2014, οπόταν και παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα της απόφασης του να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2014-2019. Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Στη θέση αυτή υπηρέτησε έως και τον Ιανουάριο του 2020. Τιμήθηκε για την προσφορά του σε αυτό τον ρόλο πολλαπλά και παντοιοτρόπως. Η ενασχόληση του με το Κυπριακό δεν σταμάτησε ποτέ ακόμα και ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνέβαλε στις συνομιλίες στο Κυπριακό την περίοδο 2015-17 μεταφέροντας ιδέες και συνομιλώντας με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεριμένα τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν επαναδιορίστηκε για δεύτερη θητεία στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ύστερα από ρήξη που προέκυψε στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε δύο θέματα: Πρώτον στη διαχείριση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά το 2017 και Δεύτερον και κυριότερο σε θέματα Διαφθοράς αφού ο Χρήστος Στυλιανίδης διαφώνησε κάθετατο 2019  με την πολιτική παραχώρησης διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμφισβητούμενης ηθικής επενδυτές, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων διέσυραν διεθνώς την Κύπρο.  Στη θέση του Επιτρόπου στην Κομισίον διορίστηκε η κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Στις 25 Ιουνίου 2020 ο  Χρήστος Στυλιανίδης, εξελέγη μέλος του 29μελούς διοικητικού Συμβουλίου της καινοτόμου  ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Friends of Europe.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης στις 5 Μάιου 2021 διορίστηκε με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Χρήστος Στυλιανίδης “έχει αποδείξει επανειλημμένα την αφοσίωση του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία” και “η ισχυρή πείρα και οι ικανότητές του τον καθιστούν ειδικά κατάλληλο γι’ αυτό το ρόλο”.

Σπουδές

Είναι χειρούργος οδοντίατρος. ΄Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Αγγλία και Αμερική (JFK School of Government, Harvard University) στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης είναι νυμφευμένος και έχει ένα γιο.

Facebook Comments