Τα τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την κατεύθυνση των αξιολογήσεων της Fitch Ratings για τις χώρες της Ευρώπης υπογράμμισε ο οίκος στο webinar με τίτλο Global Sovereign Conference 2021 στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι του.

Αν και το 2021, έως τώρα, δεν έχει χαρακτηριστεί από σημαντικές αλλαγές στα ratings των χωρών, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής μετά το σοκ του 2020 και ακόμα αναμένονται απτά αποτελέσματα για τις επιπτώσεις των Lockdowns με τα οποία ξεκίνησε το έτος και του reopening της οικονομίας και του τουρισμού που ακολούθησε μετά την Άνοιξη, στο εξής ο οίκος θα επικεντρωθεί σε τομείς-κλειδιά που θα καθορίσουν τη νέα στάση του απέναντι στο αξιόχρεο των χωρών.

Όπως τόνισε ο Μικέλε Ναπολιτάνο, senior director και επικεφαλής των αξιολογήσεων των χωρών της Δυτικής Ευρώπης σε παρουσίαση σχετικά με τις πιστωτικές επιπτώσεις των “απαντήσεων” από το μέτωπο της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στην πανδημία, το 2021, έως τώρα, χαρακτηρίστηκε από απουσία υποβαθμίσεων αλλά και αναβαθμίσεων των ratings, ελαφρά βελτίωση στις προοπτικές των χωρών, και από την πρωτοφανή πολιτική απάντηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο που είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των “πληγών” της Covid-10 στην οικονομία, ωστόσο, όπως τόνισε, το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο και θα έχει επιπτώσεις στο χρέος μεσοπρόθεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα η Fitch θα παρακολουθήσει στο εξής τέσσερα σημαντικά θέματα που θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις της:


–    Την πορεία της ανάκαμψης και τον αντίκτυπο που θα έχει σε αυτήν η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, καθώς και το μέγεθος του scarring (πληγές) στην οικονομία από την πανδημία.

–    Την “κληρονομία” που αφήνει στο δημοσιονομικό μέτωπο η πανδημία. Τα υψηλότερα δομικά ελλείματα θεωρούνται από την Fitch ως δεδομένα, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία για μεγαλύτερο διάστημα, με τα χαμηλά επιτόκια να διατηρούνται για πολύ καιρό ακόμα. Σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ όπως τονίζει ο οίκος, η δημοσιονομική λιτότητα θα μπει και πάλι στο τραπέζι. Σε αυτό το μέτωπο η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μεταβολή στο δημοσιονομικό ισοζύγιο μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε το διάστημα 2019 έναντι του 2022.

–    Η πορεία της νομισματικής πολιτικής. Ο οίκος εκτιμά πως η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμη, ειδικά σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, έστω και εάν η Τράπεζα τη Αγγλίας έχει υιοθετήσει πλέον μία πιο “επιθετική” στάση.

–    Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δημοσιονομική “άγκυρα” που έχει προσφέρει στις χώρες έως τώρα η Ε.Ε με την αναστολή των κανόνων. Καθώς οι κανόνες θα επιστρέψουν το 2023 ο οίκος αναμένει ότι οι πολιτικές αντιπαράθεσες σε επίπεδο ΕΕ θα επανεμφανιστούν


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη αξιολόγησή της στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, όπως ανήγγειλε, όταν και θα υπάρχει μία πιο πλήρης εικόνα για το αποτέλεσμα του reopening της οικονομίας και του τουρισμού. Προς το παρόν διατηρεί το “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές, μία αξιολόγηση η οποία όπως εξηγεί αντικατοπτρίζει την αδύναμη μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, τα ακόμα υψηλά επίπεδα NPLs στις τράπεζες και τα πολύ υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Αυτές οι “αδυναμίες” ωστόσο εξισορροπούνται από τα υψηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα, και τις καλές βαθμολογίες διακυβέρνησης οι οποίες τοποθετούνται πάνω από εκείνες των περισσότερων χωρών με ανάλογο rating.

Στους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση της χώρας μας ο οίκος τοποθετεί τους εξής: α) την ύπαρξη μεγαλύτερης βεβαιότητας ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία μετά το σοκ της Covid-19, β) ενδείξεις ότι η πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στις συστημικά σημαντικές τράπεζες συνεχίζεται και ολοκληρώνονται οι συναλλαγές τιτλοποίησης με χαμηλότερα κόστη απομείωσης, και γ) τη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης και των επιδόσεων μετά την πανδημία.


Στις εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα ελληνικά ratings η Fitch τοποθετεί την αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, την ύπαρξη στοιχείων που δείχνουν ένα μόνιμο αρνητικό αντίκτυπο του σοκ της Covid-19 στην ελληνική οικονομία και στη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξή της, καθώς και τις δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments