Τις τελευταίες μέρες κόντεψε να κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεχομένως, εάν δεν ήταν η είδηση του θανάτου του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, το θέμα του ανασχηματισμού, και κυρίως η ακατανόητη στάση του ναυάρχου Αποστολάκη, να κυριαρχούσε ακόμα. Δεν θα πω ότι ο ανασχηματισμός ήταν ότι καλύτερο για το πολιτικό μας σύστημα. Δεν ήταν μια ευτυχής στιγμή ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για την αντιπολίτευση κι ούτε φυσικά για τον ναύαρχο Αποστολάκη, ο οποίος αυτογελοιοποιήθηκε με τη συμπεριφορά του. Παρόλα αυτά δεν ήταν το μείζον θέμα για τη χώρα. Υπάρχουν δυστυχώς πολύ σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές υπερβαίνουν ακόμα και τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ένα πολιτικό κόμμα. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χρέος να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και να δώσει πάραυτα λύσεις, όπως έκανε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, που αντιμετώπισε τρομερές αντιξοότητες και γιγαντιαία προβλήματα.

Ασφαλώς η πανδημία και η αντιμετώπιση της παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει άμεσα η πατρίδα μας, όπως και ο κόσμος ολόκληρος. Και παρά το γεγονός ότι είναι κατανοητό ότι ο κόσμος στη χώρα μας είναι κουρασμένος από την πανδημία, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση το διαχειρίστηκε με σωφροσύνη και με σοβαρότητα κι υπευθυνότητα ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος. Υπάρχουν όμως κι άλλα παρόμοια έκτασης κι έντασης προβλήματα, μακρόπνοα κι ουσιαστικά, που θα βαρύνουν ιδιαίτερα τη ζωή μας στις δεκαετίες, που θα ακολουθήσουν. Ιδιαίτερης σημασίας, είναι κατά τη γνώμη μου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία χωρίς αμφιβολία επέρχεται στον πλανήτη μας, και φυσικά το δημογραφικό πρόβλημα, το θέμα που απειλή ακόμα και με εξαφάνιση τον ελληνισμό σε βάθος χρόνου.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε τις τελευταίες μέρες στο συνέδριο που πραγματοποίησε η Γαλλία για την βιοκλιματική αλλαγή στην Μεσόγειο στην πόλη της Μασσαλίας. Η Μεσόγειος θα είναι από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένη για αυτά πρόκειται να έρθουν. Είναι ευτύχημα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών δείχνουν να το έχουν καταλάβει. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το έχουν καταλάβει κι οι λαοί αυτών των κρατών. Η συζήτηση βέβαια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι πολύ μεγάλη για να εξαντληθεί στα πεπερασμένα όρια ενός άρθρου εφημερίδας. Αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να γίνει μεγάλη και σε βάθος συζήτηση, η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει την διεθνή αλλαγή που επέρχεται εξαιτίας των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες. Δυστυχώς η πανδημία έφερε μεγάλη αύξηση στις τιμές όπως αυτή του φυσικού αερίου και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπρόσθετα έχει φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταφορών. Κάτω από αυτές συνθήκες η κυβέρνηση δικαιολογημένα εκτιμά ότι θα επέλθουν γενικότερα σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως πρωτίστως τα καύσιμα αλλά κι ο καφές και το ψωμί. Γι’ αυτό και προσανατολίζεται στην μείωση κάποιον έμμεσων φόρων που θα βοηθήσουν στην αποσυμπίεση των τιμών στα σουπερμάρκετ και στα βενζινάδικα.

Για τον υπουργό οικονομικών όμως το μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα είναι η τυχόν επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος που μπορεί να επέλθει εξαιτίας πιθανών αυξήσεων των διεθνών, και ιδίως των ευρωπαϊκών, επιτοκίων, που θα προωθήσει η Γερμανία για να αντιμετωπίσει το κύμα ακριβείας και στη χώρα της. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την δημοσιονομική και την νομισματική πολιτική της χώρας. Είναι προφανές ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας. Αλλά χάρη της έγκαιρης παρέμβασης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της οικονομίας, εκτιμούμε ότι πολλά πράγματα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς.

Facebook Comments