Συνέντευξη του Τομεάρχη Ανάπτυξη & Επενδύσεων και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό

«Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για να μπει φρένο στην εκρηκτική άνοδο των τιμών»

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εφαρμόσιμες προτάσεις ανάσχεσης του κύματος ακριβείας;

Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεσα μέτρα: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ρύθμιση της αγοράς και αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας με την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παίζουν επιτέλους τον ρόλο που τους αναλογεί, πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους για πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτή είναι μια δέσμη μέτρων που μπορεί να βάλει φρένο στην διαφαινόμενη εκρηκτική άνοδο των τιμών. Και είναι μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα.

Η κυβέρνηση κινείται σε άλλη τροχιά. Επιμένοντας στην περίφημη αυτορρύθμιση της αγοράς περιμένει να γίνει ένα θαύμα! Είναι μια επιλογή που υπαγορεύεται από την αλλεργία της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια την ιδέα της κρατικής παρέμβασης. Τις συνέπειες τις βλέπουμε ήδη.

– Και επί δικής σας διακυβέρνησης υπήρχαν αγαθά που εμφανίζονταν στη χώρα μας με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, όπως η ενέργεια, η τηλεφωνία ή ακόμη και το σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν καρτέλ στη χώρα μας κι αν ναι, γιατί δεν τα καταστείλατε;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σταθερές τις τιμές του ρεύματος ακριβώς γιατί γνώριζε ότι η αύξησή του οδηγεί στην άνοδο των υπόλοιπων τιμών και ζορίζει εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Σήμερα η Ελλάδα έχει μία θλιβερή πρωτιά: έχουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Τι μεσολάβησε; Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας να οδηγήσει την ΔΕΗ σε εκρηκτική αύξηση τιμολογίων μόνο και μόνο για να την μετατρέψει σε κυβερνητικό «success story» στοιχίζει πολύ ακριβά στην κοινωνία και στην οικονομία.

Από εκεί και πέρα, το 2018-2019 η ελληνική οικονομία, έχοντας βγει από την μνημονιακή επιτήρηση, είχε ανοδική πορεία, ενώ την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε ενδυναμωθεί. Τόσο επειδή το εισόδημά τους σταδιακά βελτιώθηκε, όσο και επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβαινε στην αγορά και ενίσχυε τη διαφάνεια στις συναλλαγές μέσα από την ενίσχυση μηχανισμών όπως το Παρατηρητήριο Τιμών.

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το φάσμα της ανασφάλειας που καλύπτει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Και δεν είναι μόνο η πανδημία. Είναι ο συνδυασμός της πανδημίας με τις κυβερνητικές παλινωδίες και αδράνειες που μας έχει οδηγήσει στο σημείο αυτό.

– Βλέπουμε ότι παρά τη συνέχιση της πανδημίας ο τουρισμός φέτος δούλεψε. Εκτιμάτε ότι και ο χειμώνας θα πάει καλά για την αγορά με τις υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται;

Ας μην κάνουμε το -επαναλαμβανόμενο- λάθος του κυρίου Μητσοτάκη που προφήτευσε το γρήγορο και ανώδυνο ξεπέρασμα της κρίσης. Μακάρι, αλλά δεν φαίνεται να είναι έτσι. Και η πανδημία θα είναι στοιχείο της ζωής μας για μήνες και οι δυσκολίες της οικονομίας βρίσκονται μπροστά μας. Ορισμένοι κλάδοι φάνηκαν να αντέχουν και αυτό είναι θετικό, αλλά άλλοι ζορίζονται. Στο μεταξύ το εμπορικό έλλειμα το πρώτο εξάμηνο του 2021 έκανε άλμα 17%. Όσο η κυβέρνηση περιορίζεται στις προφητείες, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανασυγκρότηση.

– Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέσεις, ευρωπαϊκά κεφάλαια, επενδυτικό κλίμα και άλλα μας οδηγούν σε ραγδαία ανάπτυξη. Συμφωνείτε;

Ονομαστική ανάκαμψη μετά από τέτοια πρωτοφανή κρίση προφανώς θα υπάρξει. Το ζητούμενο είναι να μην μετατρέψουμε τα στατιστικά δεδομένα σε μικροπολιτικό επιχείρημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκινάμε από μια εξαιρετικά χαμηλή αφετηρία- δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την κατάσταση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν δεν υπήρχε οικονομική δραστηριότητα!

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά την κατανομή της ανάπτυξης. Η πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στον πτωχευτικό κώδικα, στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η ανάπτυξη στο λεξιλόγιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ισοδύναμη με την ενίσχυση των λίγων και όχι των πολλών.

– Πως απαντάτε σε όσους λένε ότι ο εμβολιασμός Πολάκη άργησε προκειμένου να προσεγγίζονται αντιεμβολιαστικά κοινά; Έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στήριξε τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Αυτές οι θέσεις είναι ξεκάθαρες και υπακούουν στην ανάγκη της κοινωνικής θωράκισης έναντι μίας επικίνδυνης πανδημίας.

Εμένα ομολογώ πιο πολύ με ανησυχεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ως υπουργούς του, πρωτοκλασάτους μάλιστα, πολιτικά πρόσωπα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια – ως στελέχη του ΛΑΟΣ τότε – θεωρούσαν τον ΑΜΚΑ προϊόν “εβραιομασωνικής” συνωμοσίας και κατέθεταν επερωτήσεις αναπαράγοντας fake news για δήθεν επικίνδυνα εμβόλια που υπαγορεύουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Που το στηρίζετε αυτό;

Στην εικόνα της και στην κοινωνική πραγματικότητα. Το καλοκαίρι αυτό υπογράμμισε τα αδιέξοδα μίας κυβέρνησης που πορεύτηκε με επικοινωνιακούς όρους και πλέον έχει χάσει τον έλεγχο. Ο ανασχηματισμός ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Το κύριο όμως είναι η απόσταση του κυβερνητικού σύμπαντος από τις αγωνίες των πολιτών. Η κυβέρνηση υποτίμησε τους πολίτες, εξέλαβε την κοινωνική αλληλεγγύη στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε ψήφο εμπιστοσύνης της πολιτικής της, πορεύτηκε με τρόπο αλαζονικό και συνάμα αναποτελεσματικό.

– Μια κυβέρνηση με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος σας, ποιους άλλους θα περιλαμβάνει;

Είμαστε σε μια εποχή ανακατατάξεων από την οποία αναδύεται το κοινό αίτημα μίας νέας προοδευτικής αρχής για τη χώρα. Αυτό το αίτημα παρακολουθεί και συνομιλεί με τις διεθνείς αναζητήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και την προγραμματική συμφωνία γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: καταπολέμηση των ανισοτήτων, δίκαιη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση. Αυτό το τρίπτυχο θα καθορίσει τις συγκλίσεις τόσο μεταξύ των όποιων πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως τις κοινωνικές δυναμικές που θα ανατροφοδοτήσουν την προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης μέρας.

Facebook Comments