Επενδύσεις €1 δισ. και 6.000 θέσεις εργασίας από τη ΔΕΔΑ
Τα έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, για την επέκταση των δικτύων σε 34 πόλεις σε όλη τη χώρα θα κινητοποιήσουν άμεσες επενδύσεις
Τα έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, για την επέκταση των δικτύων σε 34 πόλεις σε όλη τη χώρα θα κινητοποιήσουν άμεσες επενδύσεις
Τα έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, για την επέκταση των δικτύων σε 34 πόλεις σε όλη τη χώρα θα κινητοποιήσουν άμεσες και έμμεσες επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Συνολικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021- 2025 της ΔΕΔΑ, θα κατασκευαστούν 2.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ενώ έως το 2036 θα γίνουν περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών και εκατοντάδες συνδέσεις βιομηχανιών.
Κεντρική θέση στη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΔΑ έχει η Βόρεια Ελλάδα καθώς στη Μακεδονία και τη Θράκη υλοποιείται περίπου το 70% του επενδυτικού της προγράμματος που είναι το μεγαλύτερο project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου, αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. «Εδώ θα υλοποιήσουμε, επίσης, ένα έργο στρατηγικής σημασίας: έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου που θα εκτείνεται από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο το Σουφλί και το Διδυμότειχο», τόνισε ο κ. Τσάκας.
Παράλληλα, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για το «πρασίνισμα» των δικτύων της ώστε να μπορούν μελλοντικά να διανέμουν βιομεθάνιο και υδρογόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε τρία πιλοτικά προγράμματα που προετοιμάζει η ΔΕΔΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Τα δύο πρώτα αφορούν στη μετατροπή και την αναβάθμιση δύο υφισταμένων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου το οποίο θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα διανομής και θα καταναλώνεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο. Το τρίτο πρόγραμμα αναφέρεται στην ολιστική προσέγγιση της παραγωγής, διανομής και χρήσης καθαρού υδρογόνου σε κατοικίες, καλύπτοντας το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός οικισμού. «Βάζουμε ένα λιθαράκι για τη μετάβαση της χώρας μας στη νέα, πράσινη εποχή», επισήμανε ο κ. Τσάκας.
Facebook Comments