Σημαντική αξία στις ελληνικές τράπεζες μέσω των ομολόγων που έχουν εκδώσει και λόγω της “ιλιγγιώδους”, όπως σημειώνει, μείωσης που έχει καταγραφεί στα NPEs βλέπει η Bank of America και έτσι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους τίτλους των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως η στάση της είναι εποικοδομητική. Όπως υπογραμμίζει, η ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές.

BofA: Η τεράστια μείωση των NPEs δημιουργεί σημαντική αξία στις ελληνικές τράπεζες
Η BofA υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στοχεύσει σε επιθετικές μειώσεις των NPEs, με το σχέδιο “Ηρακλής” να αποτελεί το “κλειδί”, ενώ την ίδια στιγμή η ανάκαμψη που σημειώνει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή, και το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει στην αύξηση των χορηγήσεων δανείων και των επενδύσεων. Η μείωση των NPEs δημιουργεί μομέντουμ, όπως επισημαίνει, ενώ μεταξύ των ομολόγων των τραπεζών προτιμά το ομόλογο Τier 2 της Τράπεζας Πειραιώς και τα senior preferred της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, δίνοντας στάση οverweight, ενώ στάση market weight τηρεί για το πιο πρόσφατο ΑΤ1 ομόλογο της Πειραιώς – καθώς όπως επισημαίνει δεν έχει πειστεί λόγω του σχετικά αδύναμου κεφαλαίου της συστημικής τράπεζας – καθώς και για το Tier 2 της Εθνικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν μονοψήφιους δείκτες NPEs έως το 2022, γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη λόγω και του πολύ αδύναμου σημείου εκκίνησης.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank αναφέρει ότι έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των NPEs με τον σχετικό δείκτη να κινείται στο 7,8% pro forma για την τιτλοποίηση του Μεξικού. Υπογραμμίζει την ανθεκτική κερδοφορία και τη διεθνή της παρουσία, ακόμη και αν τα κεφάλαια φαίνονται ασθενέστερα από αυτά της Εθνικής Τράπεζας. Η BofA σημειώνει ότι αισθάνεται “άνετα” με την εκτίμηση για δείκτη CET1 fully loaded 12,1% και για δείκτη NPE 8% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί το top pick της BofA, με τον CET1 να βρίσκεται στο 16% και να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% μετά την ολοκλήρωση του Frontier και της πώλησης των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στο β’ εξάμηνο του 2021, ενώ ο στόχος του CET1 (fully loaded) στο 15,2% για το 2022 είναι πλήρως αξιόπιστος. Ο δείκτης NPEs κινείται στο 13,9% και έως τις αρχές του 2022 θα έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής NPEs ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

H BofA σημειώνει πως προτιμά το Tier 2 της Πειραιώς σε σχέση με το AT1 καθώς βλέπει κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια της τράπεζας να διατηρήσει το επαρκές προσωρινό “μαξιλάρι” 1,5% επί των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων του 14,3%. Όπως αναφέρει, η Πειραιώς κάνει βήματα στα σχέδια μείωσης των NPE, από 23% μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου στο στοχευόμενο 9% μέχρι τις αρχές του 2022. Ωστόσο, το 9,4% FL CET1 (guidance για 9,5-10% έως το τέλος του έτους) είναι αρνητικό σημείο διάκρισης και περιορίζει την ευελιξία της τράπεζας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει περαιτέρω τη μείωση των NPEs.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments