Όταν η ανάπτυξη του 2021 αναμένεται κοντά στο 7%, ακόμα κι αν ο Στουρνάρας κάνει λάθος όταν προβλέπει άνοδο 3,5% τον χρόνο για μια δεκαετία, κανένας δεν μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε άσχημα. Θα βρεθούν κάποιοι που θα πουν ότι οι αριθμοί ευημερούν ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν, θα βρεθούν άλλοι που θα φωνάζουν ότι οι ανισότητες δεν κλείνουν αλλά διευρύνονται, θα βρεθούν τρίτοι που θα κατακεραυνώνουν τον πληθωρισμό που υποχρεωτικά έρχεται όταν υπάρχει οικονομική μεγέθυνση. Πάντα κάποιοι αντιρρησίες και μουρμούρηδες θα ξεφυτρώνουν στον δρόμο, όμως αυτά τα νούμερα αναγγέλλουν μια γενικώς μεγαλύτερη ευημερία για το σύνολο του πληθυσμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι τον καιρό του Σημίτη με 4% ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση, με ορατή ευμάρεια σε μεγάλα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού, παίχτηκαν εκλογές πάνω στην τιμή του μαϊντανού. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η οικονομική γιγάντωση θα θεραπεύσει πολλά από τα προβλήματα που μας βασάνισαν επί μια δεκαετία μνημονίων και κορονοϊού, όμως ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν προβλήματα που είτε θα είναι μεγάλα είτε θα τα θεωρούμε μεγάλα. Πάντως θα είναι διαφορετικά από τα χθεσινά και τα προχθεσινά. Προφανώς επίσης θα είναι λιγότερο δραματικά απ’ τα παλιά, άλλο είναι να βλέπεις 10% αυξημένη την τιμή του ρεύματος σου κι άλλο να βλέπεις απ’ έξω τον υπεργολάβο να στο κόβει διότι δεν έχεις να το πληρώσεις.

Παρά τις πολιτικές οπτικές, που η μια βλέπει τα βλέπει όλα όμορφα και η άλλη όλα σαρωμένα από Αρμαγεδώνες, οι αριθμοί λένε αλήθειες αναμφισβήτητες. Η χώρα ξαναμπαίνει μετά από 15 χρόνια σε μια περίοδο οικονομικής μεγέθυνσης, που ακόμα κι αν δεν εξελιχθεί ιδανικά θα φθάσει σε όλους. Πιθανόν κάποιοι θα πάρουν παραπάνω και κάποιοι αναλογικά λιγότερα, συνολικά όμως το επίπεδο ζωής του Έλληνα θα ανέβει τα επόμενα χρόνια. Ασφαλώς μέσα από ανισορροπίες και σκαμπανεβάσματα, πάντα θα υπάρχει μια e-food να χαλάει την πιάτσα και να δηλητηριάζει το κλίμα, όμως η ποιοτική διαφορά των δύο περιόδων παραμένει. Άλλο είναι να γίνεται (μια απαράδεκτη ασφαλώς) απόπειρα εκμετάλλευσης 100 εργαζομένων κι άλλο αυτοί οι 100 να ήταν όλοι τους άνεργοι, όπως συνέβαινε πριν μια πενταετία.

Εν πάσει περιπτώσει, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν και τα προβλήματα αλλάζουν. Όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε (δεν ξέρω για πόσο) σε μια κοινωνία με περισσότερο χρήμα και περισσότερες δουλειές από παλιά. Και ασφαλώς με περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Είναι στο χέρι καθενός να κάνει κάτι παραπάνω για τον εαυτό του και την οικογένεια του, είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να κρατήσουν μια ισορροπία και ο παραγόμενος πλούτος να κατανεμηθεί με μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Οι κοινωνίες ποτέ δεν σταματούν, ποτέ δεν πάνε προς μια ιδανική τελειότητα. Πάντα ξεφυτρώνουν προβλήματα, απλώς είναι καλύτερο να είμαστε με τα προβλήματα της ανάβασης παρά με τον ίλιγγο της πτώσης.   

Facebook Comments