Σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος προχωρά η Citigroup, ακολουθώντας και αυτή το μπαράζ αναβαθμίσεων που έχουμε δει από τους διεθνείς οίκους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς. Έτσι η Citi βλέπει πλέον 8,8% ανάπτυξη φέτος, ανεβάζοντας κατά 3,5% την εκτίμησή της (από 5,3% πριν), ενώ στο ισχυρό 4,6% τοποθετεί την ανάπτυξη του 2022. Για το 2024 βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,6%, για το 2025 την τοποθετεί στο 3,3% και το 2026 στο 3,2%.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει και πάλι η αμερικάνικη τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης. Η τουριστική περίοδος του 2021 ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2019. Για αυτόν τον λόγο και μετά και τα πολύ ισχυρά στοιχεία του ΑΕΠ β’ τριμήνου, η Citi αποφάσισε στο πλαίσιο της έκθεσής της για τις παγκόσμιες προοπτικές, να αυξήσει την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος κοντά στο 9%, ενώ μειώνει ελαφρώς (κατά 0,4%) την εκτίμηση για το 2022 λόγω του ισχυρότερου αυτού σημείου εκκίνησης.

Όπως προσθέτει, οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων και αφορούν κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την Covid. Τα δάνεια θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος. Ξεκάθαρος στόχος του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, όπως τονίζει, είναι η ισχυρή εκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων να επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αδειοδότηση, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Citi επαναλαμβάνει ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, όπως αναφέρει, με την Τράπεζα της Ελλάδος να υπολογίζει σωρευτική αύξηση περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη περίοδο υποεπενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, τονίζει για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά άλλα οικονομικά μεγέθη, η Citi εκτιμά πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό έως και το 2023 προτού η χώρα αρχίσει να εμφανίζει πλεονάσματα. Έτσι για φέτος προβλέπει έλλειμμα 8,1% από 9,7% το 2020, το 2022 βλέπει έλλειμμα 5,2% και το 2023, 1,8%. Το 2024 εκτιμά ότι θα εμφανίσει πλεόνασμα 0,9% και το 2025, 2,8%.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, βλέπει αύξηση 12,5% φέτος και 9,7% το 2022, ενώ εκτιμά πως η ανεργία θα κινηθεί πτωτικά και στο 15,3% από 16,3% το 2020, ενώ το 2022 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 13,4%.

Η Citi βλέπει σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα από φέτος με τον πληθωρισμό από το 2022 να ξεπερνά το 1% και να κορυφώνεται στο 1,5% το 2024-2025. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ο πληθωρισμό φέτος θα “κλείσει” στο 0% από -1,3% το 2020, το 2022 θα αυξηθεί στο 1,2% και το 2023 στο 1,4.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments