UniCredit: Στο 8% η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος
Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η UniCredit
Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η UniCredit
Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η UniCredit, στο πλαίσιο της νέας έκθεσής της για τις προοπτικές του δ’ τριμήνου, τοποθετώντας την στο εκρηκτικό 8% από 5,7% που προέβλεπε πριν.
Η ιταλική επενδυτική τράπεζα προστίθεται στο κύμα των διεθνών οίκων που το τελευταίο διάστημα ανεβάζουν τον πήχη για την ελληνική οικονομία – και μάλιστα πολύ υψηλοτέρα από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5,9%.
Αποτελεί έτσι την πιο πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από το περιβάλλον των διεθνών οίκων, ακολουθώντας την Fitch Solutions, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανέβασε στο 6,3% (από 6% πριν) την πρόβλεψη, τη Citigroup η οποία “ανέβασε” στο 8,8% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας (από 5,3%), που αποτελεί και την υψηλότερη “επίσημη” πρόβλεψη, ενώ είχαν προηγηθεί σημαντικές αναθεωρήσεις και από σειρά άλλων οίκων, όπως η Moody’s Analytics, η Capital Economics, η Oxford Economics και η Scope Ratings, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 8% φέτος.
Έτσι, όπως σημειώνει η UniCredit, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ελληνικό ΑΕΠ σε 8,0% (από 5,7%) για το 2021, ενώ επιβεβαιώνει το 3,0% για το 2022. Η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες της στο β’ τρίμηνο του έτους (3,4% σε τριμηνιαία βάση μετά από το +4,5% το πρώτο τρίμηνο), ξεπερνώντας έτσι τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Οι ανθεκτικές ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις (οι οποίες ξεπέρασαν το επίπεδο του δ’ τριμήνου 2019) και η συσσώρευση αποθεματικών, όπως επισημαίνει, αντιστάθμισαν περισσότερο τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα στις δαπάνες των νοικοκυριών (που μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το β’ τρίμηνο) και στον τουρισμό (τα έσοδα ήταν υποτονικά τον Απρίλιο-Μάιο, αλλά ανέκαμψαν τον Ιούνιο).
Επιπλέον, οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως οι επιχειρηματικές έρευνες, η κινητικότητα και τα στοιχεία των εμπορικών πτήσεων, υποδηλώνουν ότι η επίδοση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο θα είναι επίσης ισχυρή, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού. Ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων αυξήθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας το έλλειμμα από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 στο -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.
Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, όπως αναφέρει η UniCredit, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα (-7%). Το re-opening της οικονομίας και η ανάπτυξη σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού έχουν επίσης ενισχύσει τη μεταποιητική δραστηριότητα, παρά την αύξηση των εμποδίων στην προσφορά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών, με τον ελληνικό δείκτη PMI να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο, λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.
Συνολικά, όπως επισημαίνει ο ιταλικός οίκος, αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την προσδοκία του ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει με σταθερούς ρυθμούς – αν και πιθανότατα όχι τόσο ισχυρούς όσο καταγράφηκαν το α’ εξάμηνο – στα επόμενα τρίμηνα, χάρη στα δημοσιονομικά κίνητρα, την επενδυτική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Εντενής αναφορά στις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Η UniCredit αναφέρεται εκτενώς στις εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος όπως τονίζει, επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για να επεκτείνει τα σχέδιά της για μείωση φόρων (επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ το 2022) και να μετριάσει τον αντίκτυπο που σχετίζεται με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών (με πακέτο 3,4 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τη μείωση του ΦΠΑ που εισήχθη νωρίς στην πανδημία ως μορφή οικονομικής στήριξης και να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20% τον χειμώνα για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει απαλλαγμένος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθ όλη τη διάρκεια του 2022 και θα δει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης να μειώνονται κατά 3% μέσα στο έτος.
Η ανακοίνωση αυτών των γενναιόδωρων δημοσιονομικών μέτρων αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, όπως σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να το επανεξετάσει.
Facebook Comments