H πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνδέεται με την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς ανακάμπτει από την πανδημία και δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Εδώ και κάποιο διάστημα, εμείς και κάποιοι άλλοι προβλέπουμε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού δεν θα οδηγήσει σε νέο καθεστώς στο οποίο ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλός για χρόνια» επισήμανε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Πάουελ σε ψηφιακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο Powell παραδέχθηκε ότι “είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος ή πόσο θα διαρκέσει”, ωστόσο πρόσθεσε ότι “περιμένουμε πως θα υποχωρήσει” ο πληθωρισμός.

Ο πρόεδρος της Fed πρόσθεσε πως είναι “απογοητευτικό” το γεγονός ότι τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν βελτιώνονται παρά την ανάκαμψη των οικονομιών από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και φαίνεται ότι θα παραμείνουν και το επόμενο έτος και θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Facebook Comments