Να καλύψει το χαμένο έδαφος στις μεταρρυθμίσεις θέλει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με τις αλλαγές στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Η σταδιακή επιστροφή των κυβερνητικών στελεχών από τις καλοκαιρινές διακοπές τους φέρνει αντιμέτωπους με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κύπρου, ιδίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. 

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει επίσης να κατευνάσει τις αντιδράσεις που άρχισαν να προκαλούν οι κυβερνητικές προτάσεις, ιδίως στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Cyta. 

Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και στη Cyta, όπως και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ετήσια καθιερωμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην εξοχική κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας στο Τρόοδος, που θα συνέλθει μεθαύριο Τετάρτη. 

Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα 

Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί μεθαύριο να εγκρίνει το νομοσχέδιο, που προσφάτως συμφωνήθηκε με τις εμπλεκόμενες στο δημόσιο τομέα συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. 

Αποτελεί προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Το νομοσχέδιο προνοεί αλλαγές στις προσλήψεις, προαγωγές και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, δίνοντας λιγότερη έμφαση στην αρχαιότητα των υπαλλήλων. 

Σχετική ενημέρωση θα γίνει από τον επικεφαλής της ομάδας για εκσυγχρονισμό του δημοσίου, υφυπουργό παρά τω προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη. 

Η συζήτηση θα γίνει υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης με τις συντεχνίες για τη μέθοδο καταβολής αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από το 2017. Με τη συμφωνία, οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορούν να προσδοκούν αυξήσεις τουλάχιστον 2-4% από το 2017, αναλόγως της διακύμανσης του ονομαστικού ΑΕΠ. 

Αποκρατικοποίηση ΑΤΗΚ 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του υπουργικού θα είναι και το επίμαχο νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Cyta. 

Η πρόταση της κυβέρνησης που δόθηκε την περασμένη βδομάδα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποκρατικοποίηση της Cyta σε τρείς φάσεις με κίνητρο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων (μισθολογικών και συνταξιοδοτικών) για το υφιστάμενο προσωπικό και την παραχώρηση δωρεάν μετοχών, ως κίνητρα, φαίνεται να μην ικανοποιεί τους εργαζόμενους, παρά την επιλογή που τους δόθηκε να μείνουν υπάλληλοι της κρατικής Cyta. 

Πλείστες των συντεχνιών που είναι οργανωμένες στον οργανισμό έχουν εκδηλώσει την αντίδραση τους στο νομοσχέδιο, ζητώντας όπως οι επιλογές διασφαλιστούν με νόμο. 

Μέλη των συντεχνιών ενδέχεται να προγραμματίσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού έξω από την εξοχική προεδρική κατοικία. 

Ενέργεια 

Ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα προβεί επίσης σε ενημέρωση σε σχέση με τις θετικές επιπτώσεις από την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του πλάνου διαχείρισης των κοιτασμάτων του Ισραήλ από τη Noble και την Delek. Για την κυπριακή κυβέρνηση η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου συνιστά ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της παράλληλης ανάπτυξης των ενεργειακών κοιτασμάτων Κύπρου και Ισραήλ. 

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί και από το κοινοβούλιο του Ισραήλ, προβλέπει αύξηση της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα εξάγεται από το Ταμάρ και την ταχεία ανάπτυξη του Λεβιάθαν, του Καρίς του Τανίν και άλλων κοιτασμάτων. 

Η Λευκωσία εκτιμά ότι η εν λόγω συμφωνία όχι μόνο θα επιταχύνει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, αλλά θα απελευθερώνει παράλληλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Noble και της Delek, οι οποίες συμμετέχουν και στην κοινοπραξία που ανέλαβε την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Noble και Delek θα προσπαθήσουν να ευθυγραμμίσουν την ανάπτυξη των κοινών ή ακόμα και των γειτονικών κοιτασμάτων των δύο χωρών. 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Λευκωσία του Πρωθυπουργό Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε ότι η αγορά της Αιγύπτου και τα τερματικά της αποτελούν την πρώτη επιλογή, όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και των εμπλεκόμενων εταιριών. 

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ θα πρέπει, πάντως, να συζητηθεί και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Facebook Comments