Οι αυξανόμενες ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την φοροαποφυγή από γνωστές μεγάλες εταιρίες όπως η Amazon, η Google και η Apple αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Αρχικά, τα θέματα συζήτησης της συνόδου θα ήταν η ενεργειακή πολιτική και ο συντονισμός σε θέματα φορολογίας. Το φορολογικό όμως αναβαθμίστηκε στην ατζέντα μετά από δημοσιεύματα σε Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ που αποκαλύπτουν πόσο χαμηλούς φόρους πληρώνουν μεγάλες διεθνείς εταιρίες, επιλέγοντας με πολύ προσοχή τον τρόπο οργάνωσης των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα η Γαλλία και η Βρετανία ανησυχούν από την έκταση του φαινομένου αυτού, με τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύπτουν την Δευτέρα ότι η Apple <AAPL.O> κατέβαλε μόλις 2% φόρο για τα 74 δις δολάρια κέρδη που είχε από δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ, κυρίως επειδή εκμεταλλεύθηκε κάποιο παραθυράκι στον φορολογικό κώδικα της Ιρλανδίας.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η βρετανική μονάδα της Amazon κατέβαλε μόνο 3,7 εκατ. δολάρια σε φόρους για πωλήσεις ύψους 6,5 δις δολαρίων το 2012. Ανάλογες αποκαλύψεις έγιναν για τις δραστηριότητες της Google και της Starbucks στη Βρετανία.

“Πολλά από αυτά τα έσοδα (της ψηφιακής οικονομίας) δεν φορολογούνται”, δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης, ενημερώνοντας δημοσιογράφους στο Παρίσι ενόψει της συνόδου. “Χρειάζεται να βρούμε τρόπο να επαναπατρίσουμε το φόρο αυτών των δραστηριοτήτων”.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Γάλλος πρόεδρος Francois  Hollande θα μπορούσε να εγείρει το θέμα στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς έχει γίνει λίγη προετοιμασία και οι προγραμματισμένες συνομιλίες δεν θα διαρκέσουν πάνω από τέσσερις ώρες.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου, που είναι προσυμφωνημένο, όχι όμως δεσμευτικό, καθορίζει εννέα συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής και του συντονισμού σε φορολογικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση πρακτικών φοροαποφυγής και μεταφοράς κερδών στο εξωτερικό.

Facebook Comments