Το ενδεχόμενο Brexit φοβίζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους
Το ενδεχόμενο Brexit φοβίζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους
Το ενδεχόμενο Brexit φοβίζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους
Η αυξητική τάση αποδίδεται στις ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία έξοδος της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός Κάμερον έχει προαναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το αν η Βρετανία πρέπει να μείνει ή να φύγει από την ΕΕ έως το τέλος του 2017, με τις νεότερες εκτιμήσεις αναλυτών να τοποθετούν χρονικά το δημοψήφισμα στο φθινόπωρο του 2016.
Οι δυνητικές συνέπειες που θα είχε ένα ενδεχόμενο Brexitεπί του δικαιώματος διαμονής και εργασίας, υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδοτικών κατοχυρώσεων έχουν θορυβήσει τόσο τους Βρετανούς που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ όσο και κοινοτικούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αποτέλεσμα είναι πολλοί να έχουν εκκινήσει τη διαδικασία απόκτησης δεύτερου διαβατηρίου – βρετανικού για τους κοινοτικούς που ζουν στη χώρα και της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας για τους Βρετανούς που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Περισσότεροι από 1200 πολίτες απάντησαν στην έρευνα της εφημερίδας, σημειώνοντας στην πλειοψηφία τους ότι η αβεβαιότητα που θα δημιουργούσε η νέα κατάσταση τους προβληματίζει. Η δημόσια συζήτηση στη Βρετανία για το δημοψήφισμα δεν έχει ακόμα επεκταθεί αναλυτικά στην επόμενη ημέρα και στις συνέπειες για όσους πολίτες έχουν συμφέροντα και στη Βρετανία και σε άλλη χώρα μέλος.
Μεταξύ των ανησυχιών που διατυπώνονται στην έρευνα περιλαμβάνονται: ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να έχει κάποιος Ευρωπαίος πολίτης το δικαίωμα εργασίας στη Βρετανία, τι θα ισχύει για την οικογένεια αυτού του πολίτη, ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο διαβατηρίων στα αεροδρόμια, κατά πόσο θα συνεχίσει να προβλέπεται πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε μια ξένη χώρα με τους ίδιους όρους για τους γηγενείς πολίτες, ποιοι θα είναι οι περιορισμοί για τους κοινοτικούς φοιτητές και τους επιχειρηματίες, αν θα υπάρξει αύξηση φόρων για την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας από Ευρωπαίους πολίτες, με ποιους όρους θα γίνεται η μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης και ποιοι θα είναι οι κανονισμοί για την πρόσβαση σε λογαριασμούς συντάξεων σε άλλη χώρα.
Περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ ζουν στη Βρετανία και σχεδόν 2 εκατομμύρια Βρετανοί υπολογίζεται ότι διαβιούν σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Το 2013 περισσότεροι από 18.000 κοινοτικοί υπήκοοι απέκτησαν και τη βρετανική υπηκοότητα. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2009 ήταν περίπου 10.000.
Σημειώνεται ότι ανεπίσημα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση στον αριθμό και των Ελλήνων υπηκόων που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας, υποκινούμενοι τόσο από το ενδεχόμενο Brexit όσο και από τον αυξημένο το προηγούμενο διάστημα κίνδυνο ενός Grexit από τη νομισματική ένωση. Πρόκειται κυρίως για Έλληνες με μακρόχρονη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Facebook Comments