Υπό κατάρρευση η οικονομία της Κίνας
Αναταραχή στις γειτονικές χώρες και στους στενούς εμπορικούς της εταίρους προκαλούν τα οικονομικά δεινά της Κίνας καθώς πλήττονται οι εξαγωγές τους
Αναταραχή στις γειτονικές χώρες και στους στενούς εμπορικούς της εταίρους προκαλούν τα οικονομικά δεινά της Κίνας καθώς πλήττονται οι εξαγωγές τους
Παράλληλα, υποχωρούν τα νομίσματά τους και η ανησυχία αντανακλάται στις απώλειες των χρηματιστηρίων τους. Την ίδια στιγμή η Κίνα, έχοντας να αντιμετωπίσει μια πτώση των εξαγωγών εξίσου θεαματική με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, επιστρατεύει όλο και περισσότερο μέτρα στήριξης της οικονομίας της και οριακά κατορθώνει να ανακόψει την πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων, αλλά όχι και την ανησυχία εντός και εκτός των συνόρων της.
Η Ιαπωνία βλέπει τις εξαγωγές της στην Κίνα να επιβραδύνονται καθώς τον Ιούλιο αυξήθηκαν μεν κατά 4,2% αλλά η αύξηση ήταν αισθητά μικρότερη από εκείνη του 5,9% τον Ιούνιο. Παρόμοια είναι η εικόνα των ιαπωνικών εξαγωγών γενικότερα στις χώρες της Ασίας, όπου αυξήθηκαν κατά 6,1% έναντι της αύξησης 10,1% που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, έτσι, πως η αύξηση δεν επαρκεί για να επιφέρει ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, που το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 1,6% εξαιτίας και της μείωσης της κατανάλωσης.
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο αντιμέτωπο με μια μείωση των κινεζικών εξαγωγών κατά 8,3% τον Ιούλιο προχωρεί σε στήριξη της οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια στις τράπεζες προκειμένου να διασφαλισθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες ένεση ρευστότητας ύψους 17 δισ. δολαρίων σε 12 τράπεζες, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί ανάλογη ένεση ρευστότητας στις μεγάλες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες. Παράλληλα η ηγεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι παραχωρεί φοροαπαλλαγές σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα κάτω των 300.000 γουάν, ποσό αντίστοιχο των 46.907 δολαρίων. Οι φοροαπαλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου με στόχο να ισχύσουν έως και το 2017. Οπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωση το Πεκίνο, στοχεύουν στο να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, που «αποτελούν κύρια πηγή απασχόλησης και βασικό μοχλό της ανάπτυξης».
Προκειμένου, άλλωστε, να στηρίξει τα κινεζικά χρηματιστήρια που άνοιξαν χθες με πτώση 3%, προχώρησε και πάλι σε αγορές μετοχών τουλάχιστον 20 κινεζικών επιχειρήσεων, που οι ίδιες ανακοίνωσαν την παρέμβαση στη διάρκεια της ημέρας. Κι ενώ είχε προηγηθεί την Τρίτη πτώση της αγοράς της Σαγκάης κατά 6,2%, η παρέμβαση επέτυχε να κλείσουν χθες τόσο η Σαγκάη όσο και η Σεντζέν με κέρδη 1,2%. Δεν κατόρθωσε, όμως, να κατευνάσει την ανησυχία των εμπορικών εταίρων της Κίνας, την οποία ενέτεινε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου πως οι εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας έχουν μειωθεί κατά 7,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αντέδρασαν, έτσι, αρνητικά οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας να σημειώνει χθες τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα και τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.
Κι ενώ η υποτίμηση του γουάν κατά 3% συνολικά από την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη οδηγήσει σε υποχώρηση τα νομίσματα Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Ινδονησίας, Σιγκαπούρης και Ταϊβάν, χθες προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός του το Βιετνάμ για τρίτη φορά μέσα στο έτος, καθώς οι Αρχές επιχειρούν να στηρίξουν τις εξαγωγές της χώρας. Οι κινήσεις ενσπείρουν ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου νομισματικού πολέμου, ενώ η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει πως το γουάν θα έχει υποτιμηθεί κατά 6,5% έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους και κατά 6,9% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.
Facebook Comments