Νέες απώλειες για τις αγορές στην Ασία αν και μικρότερες από αυτές που μας έχουν συνηθίσει στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στο δείκτη Hang Seng, πωλήσεις από μεγάλα hedge funds έχουν οδηγήσει σε απώλειες πάνω από 20% από τα υψηλά του με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πλέον σε bear market και με αρκετές αγορές της Ασίας να κινούνται προς την ίδια περιοχή.

Το κλίμα για τις μετοχές παγκοσμίως δεν είναι θετικό και την κατάσταση προσπαθεί να διασώσει ο S&P 500, η μεταβλητότητα του οποίου προκαλεί έντονη δυσφορία. Χθες, τα πρακτικά της FOMC δημοσιεύτηκαν σχεδόν μισή ώρα πριν από την προκαθορισμένη ώρα με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις. Η αρχική εκτίμηση των επενδυτών ήταν ότι τα πρακτικά είχαν έναν ισχυρό (hawkish) τόνο αλλά στη συνέχεια η προσθήκη της Κίνας επανέφερε τους προβληματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, το δολάριο έχασε έδαφος έναντι των βασικών νομισμάτων αλλά συνέχισε να ενισχύεται έναντι των ασιατικών και των emerging currencies, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με σημαντικές απώλειες.

  • Τα περισσότερα μέλη της FOMC πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα της αύξησης των επιτοκίων.
  • Η Κίνα αλλά και ο πληθωρισμός είναι δυο στοιχεία που πονοκεφαλιάζουν τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
  • €13 δισ. αναμένεται να λάβει σήμερα η Ελλάδα στο πρόγραμμα χρηματοδότησής της από τους πιστωτές, με τα €12 δισ. να «εξαφανίζονται» επιτόπου για την πληρωμή ομολόγων.
  • Νέες ισχυρότατες απώλειες για το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
  • Υψηλά πέντε εβδομάδων για το χρυσό καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

Ανάλυση αγοράς

Πετρέλαιο (#USOil) – Άνοιγμα: 42,82 Χαμηλό: 43,16 Υψηλό: 40,79 Κλείσιμο: 40,91

20 08 15 oil

Ο μαύρος χρυσός σημειώνει απώλειες για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει καμία φορά τουλάχιστον από το 2002 και ύστερα. Επιπλέον, το πετρέλαιο βρίσκεται σε νέα χαμηλά έξι μηνών και φλερτάρει με την είσοδο στην περιοχή των $39,00 για πρώτη φορά μετά από το 2009. Μια σειρά δεικτών βρίσκονται σε πολύ ακραία επίπεδα αλλά υψηλότερα από τα χαμηλά που καταγράφηκαν το Μάρτιο και αυτό σημαίνει ότι δομικά υπάρχει έλλειψη δυναμικής γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους αγοραστικούς όγκους που βλέπουμε στο συμβόλαιο του Οκτωβρίου. Θεωρούμε ότι οι σοβαροί επενδυτές έχουν εντοπίσει την ύπαρξη μιας buy zone για το πετρέλαιο στα τρέχοντα επίπεδα.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

40,00                   41,20
39,40                   41,90
38,90                   42,60
38,00                   43,50

Facebook Comments