Οι αγορές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει πλήρως τις ανησυχίες
Οι αγορές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει πλήρως τις ανησυχίες
Οι αγορές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει πλήρως τις ανησυχίες
Εν όψει νέων επιπλοκών
Οι κινεζικές αγορές έχουν ολοκληρώσει έναν ανοδικό κύκλο-φούσκα. Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι κάθε μεγάλη πτώση ακολουθείται από μία δοκιμή των αντοχών της αγοράς πριν πέσει χαμηλότερα. Αυτό βιώνουμε αυτή την περίοδο. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των κινεζικών αρχών να στηρίξουν τις αγορές, το «ξεφούσκωμα» είναι αδύνατο να συγκρατηθεί. Και οι παρεμβάσεις μπορεί να δημιουργήσουν νέες επιπλοκές. Οταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την παροχή ρευστότητας, οι αγορές πίστευαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω στήριξη λόγω των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας. Τελικά φαίνεται ότι οι προσδοκίες για νέα, μεγαλύτερη στήριξη, ενισχύονται.
GOLDMAN SACHS
Περιθώριο για περαιτέρω πτώση 15%
Η μεγάλη υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη και η παραπαίουσα εμπιστοσύνη για τις πολιτικές που ακολουθούνται αποτελούν τη βασική αιτία μιας ανατροφοδοτούμενης πτώσης των τιμών των μετοχών. Οι αγορές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει πλήρως τις ανησυχίες και οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση 15%. Καταλύτης για ανατροπή του αρνητικού κλίματος, η βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών – κυρίως της Κίνας.
ΑΒΝ ΑΜRO
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι μπροστά
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Κίνα (πτώση τιμών μετοχών, υποτίμηση γουάν και επιβράδυνση ανάπτυξης) πυροδοτούν εκροές κεφαλαίων. Προς το παρόν, η νομισματική πολιτική της Κίνας έχει οικονομική λογική και δεν διαφαίνεται «λογική» νομισματικού πολέμου. «Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, πτώση των εξαγωγών. Η οικονομία της Κίνας θα εξακολουθεί να επιβραδύνεται. Προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το 2015% από 6,4% το 2014». Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι μπροστά μας είναι οι εξής: απότομη πτώση της κινεζικής οικονομίας, μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προκειμένου να προλάβουν την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, συναλλαγματικοί κίνδυνοι, χαμηλότερη ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, υψηλό χρέος και γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
UBS
Λιγότερο ευάλωτη η Κίνα από το 1998
«Πιστεύαμε ότι η πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια τον Ιούλιο –πλην Ιαπωνίας– ήταν υπερβολική. Από τότε όμως έπεσαν επιπλέον 7%». Οι μεταβολές στις ισοτιμίας –ειδικά του κινεζικού γουάν– ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, και η πτώση των τιμών εμπορευμάτων που επηρεάζουν τις οικονομίες, οι οποίες στηρίζονται στα εμπορεύματα, είναι παράγοντες που οδήγησαν σε συνολικές απώλειες 23% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα. «Είναι η κρίση προ των πυλών; Κατά τη γνώμη μας όχι. Η Κίνα σήμερα είναι λιγότερο ευάλωτη από ό,τι ήταν το 1998. Για παράδειγμα, η ρευστότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τότε». Επίσης, η Κίνα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον.
BARCLAYS
Να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία
«Βλέπουμε κινδύνους επιβράδυνσης της Κίνας και της παγκόσμιας ανάπτυξης. Συνιστούμε πώληση περιουσιακών στοιχείων που είναι εκτεθειμένα άμεσα στην Κίνα». Καθώς η Κίνα επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη, οι κινεζικές αρχές είναι αυτές που μπορούν να αποτρέψουν την επιβράδυνση.
BERENBERG
Δύσκολος ο εκσυγχρονισμός οικονομίας
Το πέρασμα από μία γρήγορη, ρυπογόνο και βιομηχανική ανάπτυξη προς μια λιγότερο ρυπογόνο ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις υπηρεσίες δημιούργησε τις αναταράξεις στην Κίνα. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, η απελευθέρωση των αγορών. Ούτε είναι εύκολη η ορθολογική κατανομή των κεφαλαίων.
SOCIETE GENERALE
Φόβοι περαιτέρω επιβράδυνσης
Οι αγορές φοβούνται για περαιτέρω επιβράδυνση στην Κίνα και πτώση στις αγορές εμπορευμάτων. Επίσης, στις αγορές υπάρχει αβεβαιότητα για τις αποφάσεις της Fed και της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Αυτή τη στιγμή, μετοχές και εμπορεύματα επηρεάζονται πτωτικά, απειλώντας την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το σενάριο το οποίο θέλει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να αντισταθμίζει τη μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα λόγω επιβράδυνσης της Κίνας. Βραχυπρόθεσμα, πάντως, ο φόβος για την επιβράδυνση της Κίνας είναι αυτός που κυριαρχεί και που προκαλεί πτώση στις αγορές.
Facebook Comments