Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα ισχυρής διόρθωσης στις αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι η συνέχιση της ανόδου. Αυτό είναι ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας που έκανε η Citigroup σε πελάτες της, στο περιβάλλον των funds – των συνταξιοδοτικών ταμείων, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των hedge funds – και η οποία αποκαλύπτει τις προθέσεις ουσιαστικά των επενδυτών για τις μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, η Citi επισημαίνει πως οι πελάτες της αυξάνουν πλέον τις θέσεις τους στα μετρητά, πιθανώς ως απάντηση στο sell-off που σημειώθηκε αυτόν τον μήνα. Επιπλέον, η προσδοκία για το επίπεδο που θα βρεθεί ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500, στο τέλος του 2021, δείχνει επίσης πως υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα πλέον στην επενδυτική κοινότητα.  Προβλέπουν ότι ο αμερικανικός δείκτης θα τελειώσει το έτος στις 4.487 μονάδες και το 2022 θα είναι ένα σχετικά ήρεμο έτος για τις αγορές, με τον δείκτη να σημειώνει αύξηση μόλις 4% από τα σημερινά επίπεδα.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που έθεσε η Citi στους πελάτες της αφορά την κατεύθυνση των αγορών. Η πλειονότητα των funds τίθεται υπέρ της διόρθωσης, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για 20% sell-off στις αγορές το επόμενο διάστημα παρά για 20% ράλι.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες αύξησης των κερδοφορίας το 2021 από πλευράς αγοράς, είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της Citi για 39%: περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες βλέπουν μία σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) φέτος. Σε ό,τι αφορά την πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών το 2022, οι πελάτες της Citi προβλέπουν μέτριο ρυθμό ανάπτυξης 6,3%, ένα επίπεδο που είναι χαμηλότερο από τις περιβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας η οποία τοποθετεί την αύξηση των EPS στο 9% το επόμενο έτος.

Σχετικά με τις γεωγραφικές προτιμήσεις των επενδυτών, η ισχυρή πλειοψηφία των πελατών της Citi προτιμά πλέον τις αμερικανικές μετοχές το 2021, ενώ τον Ιούνιο είχαν κατατάξει τις μετοχές της Ευρωζώνης στην πρώτη θέση. Όσον αφορά το 2022, περισσότερο από το 20% των ερωτηθέντων προτιμούν τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

Πάνω από το 54% των πελατών της Citi πιστεύει ότι το δολάριο αναμένεται να χάσει έδαφος και περισσότερο από 40% αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί μεταξύ 3,5% -4,0% το 2022, έναντι της πρόβλεψης της Citi για ανάπτυξη 3,8%.

Εντυπωσιακό είναι επίσης, όπως σημειώνει η Citi, ότι η Ενέργεια, ο κλάδος του S&P 500 που έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι σήμερα και το αγαπημένο trade για το 2021, δεν φαίνεται ελκυστικός για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος.

Επίσης, ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, του real estate, των καταναλωτικών αγαθών και των πρώτων υλών παραμένουν οι λιγότερο προτιμώμενοι κλάδοι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το 2022. Η πληροφορική, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, οι βιομηχανικοί κλάδοι, τα αγαθά πολυτελείας και οι υπηρεσίες επικοινωνίας θεωρούνται ότι θα δώσουν τις καλύτερες αποδόσεις τόσο φέτος όσο και το 2022.

Οι πελάτες της Citi δήλωσαν επίσης ότι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ομόλογα και να μειώσουν τις θέσεις τους στις μετοχές, κάτι που μπορεί να αντικατοπτρίζει την αδυναμία της αγοράς μετοχών την τρέχουσα περίοδο. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η μείωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα εμπορεύματα που καταγράφηκε επίσης στην έρευνα, είναι εντυπωσιακή, δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ πετρελαίου, μετάλλων και πληθωρισμού. Παράλληλα, η περικοπή αυτή των θέσεων των επενδυτών υποδηλώνει κατά τη Citi την πρόθεσή τους για ρευστοποιήσεις προσεχώς μετά την πρόσφατη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική,  ενώ οι επενδυτές βλέπουν τον πληθωρισμό και την αντιστροφή της πολιτικής της Fed ως μεγάλους κινδύνους, θεωρούν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα είναι “επίμονος” και θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα στους επόμενους 9-12 μήνες. Εκτιμούν επίσης  ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο β’ εξάμηνο του 2022 ή στο α’ εξάμηνο του 2023, και περισσότερο από το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένουν ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 2% έως τα τέλη του 2022.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments