BofA: Το μακροοικονομικό σκηνικό για τις μετοχές αλλάζει
Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τις αγορές, όπως εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες
Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τις αγορές, όπως εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες
Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τις αγορές, όπως εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες. Η Bank of America προχωρά σε νέα ριζική αλλαγή της στάσης της για τις ευρωπαϊκές μετοχές τονίζοντας πως πλέον οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τις αγορές και νέα ισχυρή διόρθωση βρίσκεται προ των πυλών, ενώ επιφυλακτική εμφανίζεται η Capital Economics επισημαίνοντας πως τα μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Το μακροοικονομικό σκηνικό για τις μετοχές αλλάζει, όπως επισημαίνει η Bank of America, και για αυτό προχωρά σε νέα αλλαγή της στάσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αυτή τη φορά “κόβοντας” της σύσταση της σε underweight από ουδέτερη που την είχε υποβαθμίσει τον Αύγουστο, τονίζοντας πως αναμένεται διόρθωση τουλάχιστον 10% έως το τέλος του έτους.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η δυναμική της ανάπτυξης εξασθενεί γρήγορα και οι αρνητικοί κίνδυνοι για τον μακροοικονομικό κύκλο αυξάνονται: οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν κατά 70% τους τελευταίους 18 μήνες, με την ώθηση της ισχυρής μακροοικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, ο PMI της ευρωζώνης – ο βασικός κινητήριος “μοχλός” των ευρωπαϊκών μετοχών – υποχωρεί απότομα καθώς η ώθηση γύρω από το re-opening της οικονομίας εξασθενεί, με περαιτέρω πτώση να είναι πιθανή καθώς η ανάπτυξη ομαλοποιείται τους επόμενους μήνες. Η επιβράδυνση στην Ευρώπη, όπως τονίζει η BofA, λαμβάνει χώρα με φόντο έναν αποδυναμωμένο παγκόσμιο κύκλο, με τον παγκόσμιο PMI να μειώνεται 5 μονάδες από το υψηλό 15 ετών τον Μάιο.
Στο βασικό της σενάριο πλέον αναμένει οριακή άνοδο του παγκόσμιου PMI έως τα μέσα του τετάρτου τριμήνου, βοηθούμενη από την άνοδο του πιστωτικού κύκλου της Κίνας και την ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση με την Covid, ακολουθούμενη από νέα επιβράδυνση, καθώς η στήριξη από το άνοιγμα της οικονομίας συνεχίζει να εξασθενεί. Αυτό υποδηλώνει ότι η κορύφωση του μακροοικονομικού κύκλου βρίσκεται πίσω μας, η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε κατάσταση επιβράδυνσης και η παγκόσμια δυναμική του PMI αναμένεται να γίνει αρνητική για πρώτη φορά από την έναρξη της ανάκαμψης. Επιπλέον, οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις αυξάνονται, λόγω των ελλείψεων ενέργειας στην Κίνα και την Ευρώπη, της κρίσης χρέους στον τομέα των ακινήτων της Κίνας και των συνεχιζόμενων διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει η BofA, οδήγησαν σε τριπλασιασμό των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου από τον Μάιο, κάτι που οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης του ευρώ κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τις τελευταίες τους εκτιμήσεις.
Σε αυτό το αρνητικό πλέον περιβάλλον για τις προοπτικές των μετοχών, προστίθεται και ο αντίκτυπος της αγοράς ομολόγων. Όπως σημειώνει η BofA, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων καθώς οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πιο “αυστηρές”: ένας σημαντικός δευτερεύων κινητήριος μοχλός ανάκαμψης στην αγορά μετοχών ήταν η πτώση σχεδόν των 200 μονάδων βάσης των πραγματικών αποδόσεων ομολόγων (το discount rate των μετοχών), από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι ως απάντηση στην πιο “”επιθετική” ρητορική των κεντρικών τραπεζών. Η BofΑ αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι: (α) οι οικονομολόγοι της αναμένουν ότι το κενό παραγωγής των ΗΠΑ θα ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία υπερθερμαίνεται όλο και περισσότερο, συνεπώς, έρχονται περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed από ό, τι αποτιμούν σήμερα οι αγορές, και (β) οι συνεχείς διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη των κεντρικών τραπεζών ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, γεγονός που αυξάνει την πίεση που ασκείται σε αυτές για να σφίξουν την πολιτική.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η BofA μειώνει τη στάση μας για τις ευρωπαϊκές μετοχές από ουδέτερη σε αρνητική καθώς το μακροοικονομικό σκηνικό απομακρύνεται από το σενάριο των goldilocks και σε ένα περιβάλλον όπου θα σημειωθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αναμένοντας διόρθωση κατά του τουλάχιστον 10% έως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μειώνει τη στάση της στον ευρωπαϊκό κλάδο κεφαλαιουχικών αγαθών και τον κλάδο των αυτοκινήτων και των διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (asset mangers, επενδυτικές τράπεζες) από marketweight σε underweight,, ενώ “ανεβάζει” τη στάση της για τον κλάδο της εξόρυξης από underweight σε marketweight.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments